Feiten en fabels over de accu

Getty Images

De waar- en onwaarheden over de accu worden u uitgelegd.

Je moet een accu leeg en koud opslaan: Fabel

Gebruik je de elektrische fiets gedurende een langere tijd niet? Sla de accu dan nooit leeg op. Een accu loopt altijd langzaam leeg, en door hem leeg op te slaan, krijg je op den duur te maken met diepontlading. Hierdoor loop je het risico dat je hem helemaal niet meer kunt opladen. Ook kun je de accu het beste niet ­volledig opgeladen opslaan. Houd een acculading aan van zo’n 30 tot 70 procent. De schuur is een logische, maar niet de beste plek. Bewaar de accu bij voorkeur op ­kamertemperatuur.

Accu’s zijn brand­gevaarlijk: Feit en fabel

Ja, feitelijk kunnen accu’s in brand vliegen. Maar het gebeurt zo weinig dat je het ook een fabel kunt noemen. Dat brandgevaar geldt niet alleen voor accu’s van e-bikes, maar voor alle accu’s, dus ook die in ­mobiele telefoons. Bij goed gebruik zijn de risico’s klein.

Bij een e-bike is goed gebruik nog belangrijker omdat de accu’s zwaarder zijn en omdat deze aan meer omstandigheden en grotere krachten worden blootgesteld. Twijfel je door bijvoorbeeld een valpartij, problemen bij het opladen of plotselinge afwijkingen aan de accu? Stop dan het gebruik. Raadpleeg de handleiding en neem contact op met de leverancier om risico’s te minimaliseren. 

Een nieuwe accu is peper­duur: Feit

Voor de vervanging van een accu moet je, afhankelijk van de fabrikant, rekenen op zo’n €300 tot €600. Vind je dit te duur? Dan kun je ervoor kiezen om de accu te laten ­reviseren. Dat is stukken goedkoper. 

Je moet een accu niet te lang opladen: Feit

Om in goede conditie te blijven, moet de accu regelmatig opgeladen worden. Het beste is om dit bij kamertemperatuur te doen. Gebruik hiervoor altijd de officiële oplader. Doe eerst de oplader in het stopcontact voordat je de oplader aansluit op de accu. Verwijder de accu ook zo snel mogelijk zodra hij volledig is opgeladen. Dit komt de levensduur ten goede.

Accu’s gaan minstens vijf jaar mee: Fabel

De levensduur wordt meestal uitgedrukt in het aantal keer dat je een accu kunt opladen. Soms geven fabrikanten een indicatie van de duur, maar vijf jaar is lang. Bij normaal gebruik moet je ­rekenen op een ­accuduur van zo’n vier à vijf jaar; de werking gaat daarna hard achteruit.

Zo houd u uw accu het langst goed:

  • Laad een lege accu zo snel mogelijk weer op.
  • Laad de accu binnenshuis op, dus bij kamertemperatuur. De capaciteit van de batterij neemt af bij lage temperaturen.
  • Wie zijn fiets in de winter weinig gebruikt, kan de accu het best op kamertemperatuur bewaren in een droge omgeving.
  • Een accu moet regelmatig ontladen en weer opladen om gezond te blijven. Veel laders doen dit automatisch. Het is daarom beter de accu in de lader te bewaren.
  • Probeer in de winter regelmatig een stukje te fietsen. Berg de accu daarna nooit helemaal leeg op.
Auteur 
Bron 
  • PlusOnline