Fietsroute: Door de fruitmand van Nederland

Getty Images

Appels, peren, kersen: de Betuwe staat vol met boomgaarden, die in bepaalde delen van het jaar prachtig kleuren door de bloeiende bloesems. Een route door de fruitmand van Nederland.

De Betuwe staat bekend om de grootschalige tuinbouw en met name fruitteelt die hier plaatsvindt. Over de herkomst van de naam bestaan verschillende theorieën. Een daarvan stelt dat het woord Betuwe 'goede grond' betekent, maar volgens deze theorie zou Veluwe dan 'slechte grond' betekenen. Een andere theorie zegt dat de naam van de Bataven komt die in dit gebied hun belangrijkste land hebben gehad.

Tiel

Hier begint de fietsroute. Tiel is een van de oudste plaatsen van Nederland en de belangrijkste stad van de Betuwe. Op verschillende plekken in het centrum vind je een eerbetoon aan Flipje, het bekende stripfiguur en de mascotte van het vroegere bedrijf De Betuwe en tegenwoordig van de stad Tiel. Zo is er een standbeeld, een museum en staan er stripfragmenten op bankjes. Ook zijn beeldjes geplaatst op wegwijzers die toeristen naar bezienswaardigheden leiden. Daarnaast zijn er verschillende andere bezienswaardigheden in Tiel: de Waterpoort, de laatgotische Sint-Maartenskerk, de traditionalistische Sint-Dominicuskerk en het Gerechtsgebouw.

Langs weilanden en fruittelers gaat de route vervolgens door het landschap van de Betuwe. Na het oversteken van de rivier De Linge kom je uiteindelijk uit bij Geldermalsen.

Getty Images

Geldermalsen

Ook Geldermalsen is een oude plaats. In vroeger tijden was hier een burcht gevestigd, op het gebied dat nu de Zwarte Kamp heet. Het kasteel is in 1916 gesloopt. Gebouwen die wel bewaard zijn gebleven en een bezoekje waard zijn, zijn onder andere de kerken, waaronder de gothische kerk en de Bethelkerk, en de twee watermolens die zich in en nabij de plaats bevinden.

De route gaat na Geldermalsen verder langs de Linge, waarbij je onderweg Deil passeert. Vroeger stonden hier zeven kastelen, maar helaas is geen van alle bewaard gebleven. Wel staat er een kerk uit 1847 met een toren die deels uit de 12de en deels uit de 16de eeuw dateert. In de buurt van Beesd steek je met een pont de rivier over en ga je richting de stad.

Beesd en Buren

Beesd wordt voor het eerst genoemd in 1129. Bijzondere gebouwen zijn de rooms-katholieke kerk, de Sint-Pieterskerk en de voormalige abdij Mariënwaerdt. In de buurt van de stad vind je bovendien een zeer mooi deel van de Linge. De laatste grote plaats die je passeert voor je weer bij het beginpunt in Tiel aankomt, is vestingstad Buren. Bezienswaardigheden zijn hier Kasteel Buren, de stadswal met de Culemborgse poort en de Sint-Lambertuskerk, waar Willem van Oranje in 1551 zijn eerste vrouw trouwde. Via de polder fiets je weer terug richting het beginpunt in Tiel.

Tips

Getty Images
  • Startpunt: Westroijensestraat 2, 4005 CH Tiel
  • Afstand: 61 km

Getty Images
Auteur 
Bron 
  • Fietsen123