Veelgestelde vragen over fietsen na uitbraak corona

Getty Images

Hieronder vind je een overzicht van een veelgestelde vragen over de impact van het coronavirus op recreatief fietsen. Waar moet je zoal op letten?

Mag ik nog buiten fietsen?

Ja. Tot nu toe zijn er geen maatregelen getroffen waardoor je niet meer naar buiten zou mogen. Wel is het verstandig om de richtlijnen van het RIVM te volgen. Dat betekent dat het goed is om afstand te houden, niet in grote groepen te gaan fietsen en in je eigen omgeving te blijven. Meer over deze vraag lees je in dit artikel.

Als ik geen symptomen heb, ben ik dan besmet?

De kans lijkt vrij klein dat je het virus overdraagt zonder de klachten als hoesten of niezen. Het virus verspreidt zich namelijk op die manier. Houdt de website van het RIVM in de gaten voor actuele informatie.

Mag ik het knopje van het stoplicht nog indrukken?

Hier is nog geen eenduidig antwoord op. Tot nu toe blijkt uit onderzoek dat het virus in de buitenlucht en in het zonlicht niet lang kan overleven. Natuurlijk is het wel een risico als iemand voor je in zijn hand heeft gehoest en dan op het knopje drukt. Kijk dan of je het drukken over kan slaan of met je elleboog kan drukken. Heb je toch gedrukt, probeer dan je gezicht niet aan te raken tot je je handen kan wassen.

Kan ik met mijn partner gaan fietsen?

Dat kan, mits je je houdt aan de richtlijnen van het RIVM. Dat betekent: houdt afstand, was je handen, hoest of nies in de binnenkant van je elleboog en gebruik papieren zakdoekjes. Het allerbeste is om niet in grote aantallen de weg op te gaan.

Kan ik op een geleende fiets naar buiten?

Dat kan. Wel is het goed om even je stuur (en eventueel je zadel) schoon te maken.

Ik heb milde klachten, maar ik wil wel even een stukje fietsen. Kan dat?

Stel je ritje even uit. Met milde klachten is de kans groter dan je anderen kunt besmetten. Het is daarom beter om binnen te blijven. Kijk voor actuele adviezen over milde klachten op de website van het RIVM.

Bron: Bicycling, RIVM.

Auteur