Wel of niet handsfree?

Getty Images

Sinds vorig jaar mogen we niet meer appen op de fiets. Maar wat mag je eigenlijk nog wel vasthouden tijdens het fietsen, behalve je stuur?

Apparaten

Het appverbod is duidelijk gericht op mobiele apparatuur, maar geldt het verbod voor alle apparaten? Nee. Een e-­sigaret en een speaker mag je bijvoorbeeld wel in de hand houden tijdens het fietsen. Maar te allen tijde geldt dat je de aandacht bij het verkeer moet houden en dat het apparaat jouw veiligheid en die van anderen niet in gevaar mag brengen. Daarom mag je tijdens het fietsen ook niet je smartwatch bedienen.

Naar een muziekje luisteren op je smartphone mag wel, net als navigeren met behulp van een telefoonhouder, maar dit moet handsfree gebeuren. Dat betekent dat je het apparaat alleen mag bedienen bij stilstand; ­tijdens het fietsen moet het apparaat in een houder op het stuur zitten of in een zak of een tasje opgeborgen zijn. Bij het luisteren van muziek moet je bovendien het omgevingsgeluid nog goed kunnen horen. ­Gebruik daarom maar één oortje of zet het volume laag.

Let op: je mag het snoertje van de oortjes niet in de hand hebben, omdat deze rechtstreeks verbonden is met het apparaat.

Hond

Fietsen met de hond mag, zelfs als je de riem vasthoudt. De norm is hier dat het mag, mits je geen gevaar of hinder veroorzaakt. Gebeurt er toch iets door toedoen van je hond, dan kan dat een rol spelen bij de schuld- en aansprakelijkheidsvraag. Er zijn speciale beugels waarmee je een hond naast de fiets kunt laten lopen, zonder dat je de riem hoeft vast te houden. Zo kun je handsfree fietsen met de hond.

Paraplu

Een paraplu in de hand kan het zicht belemmeren en bij een stevige wind kan hij de aandacht flink afleiden. Misschien is een plu gevaarlijker dan een mobieltje. Maar verboden?

Nee, er is geen wetsartikel dat het fietsen met een paraplu verbiedt. Tenminste niet direct. Volgens artikel 5 van de Wegenverkeerswet dien je je als weggebruiker dusdanig te gedragen dat je geen gevaar of hinder op de weg veroorzaakt. Doe je dat wel en gebeurt er iets, dan kan dat – net als bij de hond – een rol spelen bij de aansprakelijkheidsvraag.

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine