Fietsen is gezond, dat is algemeen bekend. Maar hoe gezond is het nu werkelijk? Wist je bijvoorbeeld dat drie keer per week fietsen de kans op diabetes type 2 verkleint?
Fietsen motiveert en is makkelijk vol te houden
Vergeleken met veel andere sporten is fietsen veel minder belastend voor de spieren. Waar je bij veel andere sporten al snel last krijgt van spierpijn of blessures, treden dit soort verschijnselen bij fietsen minder snel op. Hierdoor is fietsen motiverender en gemakkelijker vol te houden dan bijvoorbeeld hardlopen.
[ITEMADVERTORIAL]
Vetverbranding en conditie
Een half uur per dag fietsen is voldoende om de vetverbranding te stimuleren. Dit gebeurt niet alleen tijdens het fietsen, maar ook nog daarna: je bouwt namelijk spieren op, die op hun beurt ook in rust nog vet verbranden.
Daarnaast verbeter je met fietsen in een rustig en gezond tempo je conditie. Fijn voor de fietstochten, die je dus steeds langer kunt maken, maar ook voor je dagelijks leven.
Rust en ontspanning
Fietsen in een drukke stad is niet altijd even rustgevend, maar fietsen in de natuur en op het platteland daarentegen wel. Het verlaagt eventuele stress en tijdens het fietsen geniet je van het landschap en kun je je hoofd even helemaal leeg maken. Ook worden je hersenen getraind: fietsen maakt je scherper, helderder en zorgt voor een beter geheugen.
Fietsen en diabetes
Afvallen en een kleinere kans op diabetes type 2 worden vaak in één adem genoemd. En omdat je met fietsen vet verbrandt, is het dus geen wonder dat fietsen de kans op deze ziekte verkleint. Maar de effecten zijn met fietsen nog sterker. Het zorgt er namelijk ook voor dat je lichaam beter suiker uit je bloed kunt halen. Drie keer per week een half uurtje fietsen kan al verschil maken.
Een geweldig natuurlijk slaapmiddel
Door te bewegen, zul je doorgaans beter slapen. En omdat je in de frisse buitenlucht fietst, heeft fietsen een nog betere invloed op je nachtrust dan bijvoorbeeld sporten in de sportschool.
Bron: Contact Zutphen