De hypotheekrente is gedaald: hoe kun jij daarvan profiteren?

Laptop oudere dame
Getty Images

Het is je vast niet ontgaan: de hypotheekrente is gedaald. De rente staat nu op het laagste punt sinds september 2022. Toen was de rente voor een 10-jaars-hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie nog 4,04%. Op dit moment is de laagst mogelijke rente voor diezelfde hypotheek 3,34%. Hoe kun jij van die lage rente profiteren als je al een hypotheek hebt? Wij laten je de opties zien.

Wil je weten hoe jij kunt besparen op je hypotheek? Of welke andere opties de lage rente jou biedt? Vergelijk het hypotheekaanbod en ontdek de laagste rente.

De hypotheekrente is gedaald: hoe zit dat precies?

In 2023 en begin 2024 bleef de hypotheekrente steeds vrij stabiel. Er waren wel schommelingen, maar de dalingen en stijgingen hielden elkaar in balans. Een jaar daarvoor, begin 2022, steeg de rente in korte tijd enorm. Dat had alles te maken met de inflatie en het nieuwe beleid dat de Europese Centrale Bank (ECB) daarom invoerde. Door haar rentes te verhogen, hoopte zij de inflatie te beperken. Inmiddels is de inflatie meer onder controle. Daarom is de ECB gestopt met haar verhogingen van de beleidsrente. Sinds juli 2024 zijn de rentes daardoor weer gedaald.

Het gaat al met al om een forse daling. In september 2022 was de gemiddelde rente nog 4,04%. Op 30 september 2024 bedroeg de laagste rente voor een hypotheek die 10 jaar vaststaat 3,34%. Dat is dus een daling van 20%. Op een hypotheek scheelt dat al snel een paar honderd euro tot zelfs een paar duizend euro per jaar.

Hoe profiteer je van deze daling van de hypotheekrente?

Er zijn een paar manieren om van deze gedaalde hypotheekrente te profiteren. Ook als je geen verhuisplannen hebt, kun je er profijt van hebben. Dit zijn 5 manieren waarop jij van de gedaalde hypotheekrente kunt profiteren om je maandlasten te verlagen.

1. Betaal lagere maandlasten voor je nieuwe koopwoning

Had je toevallig al verhuisplannen, bijvoorbeeld om groter of juist kleiner te wonen, of om gelijkvloers te wonen? Dan is dit misschien een extra aantrekkelijk moment. Door de gedaalde rente betaal je namelijk lagere maandlasten als je op dit moment een hypotheek afsluit dan toen je dat twee jaar geleden (of al ver daarvoor) deed. Ook kun je daardoor relatief iets meer lenen.

Dat maakt het extra aantrekkelijk om juist nu naar een ander huis te kijken als verhuizen toch al op de planning stond.

Wil je weten hoeveel jij maximaal kunt lenen voor je nieuwe woning? Bereken eenvoudig jouw hypotheekopties.

2. Sluit je hypotheek over voor lagere maandlasten

Betaal je op dit moment een (veel) hogere rente dan de actuele hypotheekrente? Dan is oversluiten misschien een goed idee. Je hypotheek oversluiten houdt in dat je een nieuwe hypotheek afsluit in plaats van je huidige hypotheek. Dat is dan specifiek een hypotheek met een lagere rente en eventueel ook betere voorwaarden. Daardoor ga je de hele nieuwe rentevaste periode lang lagere maandlasten betalen. Dat kan je een flinke besparing opleveren.

Wel is het zo dat je bij oversluiten altijd een boeterente moet betalen aan je huidige hypotheekaanbieder. Laat een hypotheekadviseur dus goed uitzoeken of je bespaarvoordeel hoger is dan de boeterente die je moet betalen.

Loopt je rentevaste periode binnenkort af? Dan heb je geluk. Als de rentevaste periode eindigt, mag je je hypotheek namelijk boetevrij oversluiten.

3. Kijk of je je risico-opslag kunt verlagen

Dit heeft niet direct met de huidige rentestanden te maken, maar is wel een goede manier om je rentepercentage omlaag te krijgen. De afgelopen jaren zijn de huizenprijzen ook fors gestegen. Dus grote kans dat jouw woningwaarde hoger ligt dan een paar jaar geleden! Het kan zijn dat je daardoor recht hebt op een lagere risico-opslag voor je hypotheek. Daardoor daalt je maandelijkse rente. Dit geldt alleen voor hypotheken zonder Nationale Hypotheek Garantie.

Het mooie is dat je hiervoor je bestaande hypotheek niet hoeft open te breken. Als je aan de bank kunt laten zien dat jouw woning in waarde is gestegen en als je daardoor in een lagere risicoklasse valt, kan je bank dit voor je in orde maken. Soms is hiervoor een taxatie nodig, maar dat verschilt per bank.

Zeker de moeite waard dus om hier bij je bank naar te informeren! Lees ook ons artikel over risico-opslag verlagen voor meer info.

4. Gebruik dit moment om je hypotheek te verhogen

Heb jij plannen om een deel van je overwaarde op te nemen, bijvoorbeeld om een verbouwing te betalen, zonnepanelen te financieren of je pensioen aan te vullen? Dan is dit misschien hét moment. Als je je hypotheek verhoogt, profiteer je voor het verhoogde hypotheekdeel namelijk ook van de gedaalde hypotheekrente. Over het extra hypotheekdeel betaal je dan de huidige, lagere rente. Mooi meegenomen!

Overigens is het soms aantrekkelijk om je hele hypotheek over te sluiten, zodat je zowel over je bestaande hypotheek als over het extra deel van de lagere rente profiteert. Een hypotheekadviseur kan dit voor je uitzoeken.

5. Koop een vakantiewoning met lagere rente

Ook als je graag een tweede huis, zoals een recreatiewoning, wilt kopen, is deze renteontwikkeling gunstig. Je betaalt dan over de hypotheek voor je nieuwe woning de huidige lage hypotheekrente. Daardoor ben je jarenlang relatief lagere maandlasten kwijt voor het extra huis.

Had je al plannen om in een vakantiewoning te investeren of bijvoorbeeld je kind te helpen bij de aankoop van een huis? Dan kan dat nu tegen een gunstiger maandtarief. Altijd fijn!

Profiteren van de gedaalde hypotheekrente? Ontdek jouw opties!

Of je nu verhuisplannen hebt, je woning wilt verbouwen of gewoon graag lagere maandlasten hebt voor je huidige huis – misschien biedt de gedaalde hypotheekrente ook voor jou kansen.

Wil je weten waar jij goed aan doet voor je hypotheek? Ga met een financieel adviseur in gesprek en bereken zelf alvast gratis jouw hypotheekmogelijkheden.

Bereken jouw hypotheekopties >>

Auteur