Met een lage hypotheekrente winnen nieuwe geldverstrekkers snel terrein op de hypotheekmarkt. Wat zijn de voor- en nadelen van deze nieuwkomers.
Aantal hypotheken bij grootbank daalt
Jarenlang hadden de drie grootbanken de hypotheekmarkt stevig in handen. Tot 2013 werd 7 van de 10 hypotheken bij ABN AMRO, Rabobank of ING gesloten. De traditionele banken kregen echter te maken met strengere kapitaaleisen van de toezichthouder, waardoor ze hogere marges moesten aanhouden.
Op dat moment grepen de pensioenfondsen en verzekeraars hun kans. Deze institutionele beleggers hadden wel interesse in de hypotheekmarkt, nu de kapitaalmarktrente verder daalde. Met een lage hypotheekrente wisten ze snel marktaandeel te winnen.
Nieuwe geldverstrekkers melden zich
Na 2013 daalde het marktaandeel van de drie grootste banken, op het laagste punt zelfs tot onder 50%. De pensioenfondsen en verzekeraars wisten in die tijd hun marktaandeel te verdubbelen. Het aantal nieuwe geldverstrekkers neemt pas echt een vlucht sinds:
- aflossen verplicht is en hypotheken dus minder risicovol zijn geworden.
- institutionele beleggers eenvoudig kunnen investeren via een regiepartij, die de uitvoering op zich neemt.
Nieuwkomers zetten gevestigde banken onder druk
Munt Hypotheken was de eerste geldverstrekker die volledig gefund werd met pensioengeld. Daarna volgenden: Tellius, Attens, Venn, BijBouwe, IQwoon en meest recent Merius. Zij zetten de gevestigde banken onder druk met een lage hypotheekrente. Met name op de lange rentevastperiodes, 20 jaar vast en 30 jaar vast, scoren deze nieuwkomers goed.
Ook met vernieuwende voorwaarden schudden ze de markt op, bijvoorbeeld:
- Onbeperkt aflossen met eigen geld.
- Automatisch de hypotheekrente aanpassen bij aflossen.
- Gegarandeerd de laagste rente als een nieuwe hypotheek passeert.
Nadelen nieuwe geldverstrekkers
Er zitten ook nadelen aan de opkomst van deze nieuwe geldverstrekkers. Ze richten zich vaak op de ‘krenten in de pap’: aankopers met een eenvoudige hypotheek en een laag risico. Voor maatwerk of bij een ‘top-hypotheek’ ben je aangewezen op een (vaak duurdere) traditionele bank.
Ook bestaat de kans dat deze nieuwe geldverstrekkers zich op termijn weer terugtrekken van de hypotheekmarkt. Door zich uit de markt prijzen met een hoge hypotheekrente trekken ze geen nieuwe klanten meer aan.
Voor bestaande klanten is dit echter nadelig. Bij een aanpassing aan de hypotheek of op einde van de rentevastperiode staan deze huizenbezitters voor de keuze: akkoord gaan met de hoge rente of overstappen met bijbehorende extra kosten.
Is de lage hypotheekrente van een nieuwe geldverstrekker voor u interessant? Maak vrijblijvend een hypotheekvergelijking voor het beste aanbod in uw situatie.