Nederlanders kiezen vaker voor een lange rentevastperiode door de lage hypotheekrente. Dit is niet voor iedereen verstandig. Zo kiest u de juiste rentevastperiode.
Nederlanders kiezen vaker voor een lange rentevastperiode. Werd tot 2016 de 10 jaars hypotheek nog het meest gekozen, nu is dat de 20 jaar vast hypotheek. Zelfs de 30 jaars hypotheek wordt 33% vaker afgesloten dan een jaar geleden. Deze trend signaleert het Hypotheken Data Netwerk (HDN).
De rente wordt langer vastgezet door de lage hypotheekrente van dit moment. Als de hypotheekrente op termijn gaat stijgen, kan gedurende de rentevastperiode geprofiteerd worden van de historisch lage rente.
Tip: kies daarbij voor een hypotheek waarbij een verhuisregeling is opgenomen in de voorwaarden. Als u dan gaat verhuizen, kunt u de hypotheek meeverhuizen.
Gezien de ontwikkeling van de hypotheekrente is de kans groot dat de hypotheekrente op korte termijn stijgt. Wat de hypotheekrente over 10 of 20 jaar doet is echter niet te voorspellen. Wie de hypotheekrente lang vastzet in minder flexibel door de hoge boeterente.
Een ander voordeel van een lange rentevastperiode is dat u meer kunt lenen. De maximale hypotheek wordt bij een rentevastperiode van 10 jaar of langer getoetst aan de werkelijke rente. Deze is op dit moment lager dan de door de overheid vastgestelde toetsrente van 2%
Voor de zekerheid van een lange rentevastperiode betaalt u een hogere hypotheekrente. Niet iedereen heeft deze zekerheid nodig of voor een kortere periode. U betaalt dan onnodig te veel, zoals in onderstaande situaties.
- Heeft u voldoende ruimte in uw inkomen of lost u de hypotheek af, dan kunt u renteschommelingen in de toekomst opvangen.
- Gaat u op termijn over van koop naar huur of gaat emigreren dan hoeft u de lage hypotheekrente niet voor lange tijd te reserveren.
Hulp nodig bij de de keuze voor een rentevastperiode? Laat vrijblijvend uw mogelijkheden berekenen.