Mag ik mijn koophuis verhuren?

Mag ik mijn koophuis verhuren? Ik heb een nieuwe woning, maar raak m'n oude niet kwijt.

Getty Images

Een half jaar geleden kocht ik een nieuwe woning, helaas lukt het maar niet mijn oude huis kwijt te raken. Nu wil ik om dubbele lasten te vermijden deze verhuren. Alleen hoor ik dat daarvoor toestemming van de bank nodig is. Klopt dat?

Inderdaad eisen vrijwel alle hypotheekverstrekkers vooraf toestemming van de huiseigenaar als hij zijn oude woning wil verhuren. Dat valt na te lezen in uw hypotheekakte. Reden daarvoor is dat een woning met huurders erin het pand minder waard maakt voor de bank.

Doorgaans gaan huurders minder zorgvuldig om met een woning dan eigenaren, bovendien genieten huurders in ons land uitgebreide bescherming. Aangezien het huurrecht geen tijdelijke contracten mogelijk maakt (verhuurders kunnen die wel opstellen, maar rechtsgeldig zijn ze niet), is het in praktijk heel moeilijk om onwillige huurders te verwijderen. Dat is nadelig voor de hypotheekverstrekker voor wie de woning immers onderpand is voor het geval u in financiële problemen raakt.

Zelden toestemming

Uit een rondgang van Geld & Recht blijkt dat geen van de grote hypotheekverstrekkers die toestemming verleent of slechts in uitzonderingsgevallen. Dat zeggen grootste hypotheekverlener Rabobank (26 procent martkaandeel), ING/Postbank (16 procent), ABN AMRO (circa 15 procent), SNS Bank (8 procent) en Aegon. Zo'n uitzondering maakt ABN alleen bij tijdelijk verblijf in het buitenland of ter korte overbrugging. De kredietcrisis is voor geen van de geldverstrekkers reden om soepeler te zijn.

Geen hypotheekrenteaftrek

Behalve dat banken niet of zelden meewerken, is er nog een nadelige factor: de hypotheekrenteaftrek. De hypotheekrente van het verhuurde huis mag niet worden afgetrokken voor de inkomensbelasting. Dat maakt verhuur minder aantrekkelijk.

Deze complicaties ten spijt kunt u uiteraard proberen uw huis te verhuren. Weliswaar wijzen verhuurbemiddelaars als Direct Wonen en Rots-Vast huiseigenaren op de verplichting bij de bank toestemming te vragen, zij controleren niet of dit ook gebeurt. ,,Dat is de eigen verantwoordelijkheid van de eigenaar," laten bemiddelaars weten.

Expats

Volgens de verhuurbemiddelaars is de kans zeer gering dat huurders aan het einde van de looptijd het huis niet uitwillen. Dat is mogelijk door voor tijdelijke woonruimte ook tijdelijke huurders te zoeken. ,,Dat doen we door tijdelijke woonruimte zoveel mogelijk aan tijdelijke huurders, bijvoorbeeld expats, te slijten”, zegt Valérie Bakker van Rots-Vast Groep.

Garanties dat huurders niet moeilijk doen zijn er echter niet. Gebruik verhuur van uw woning dan ook alleen als noodoplossing. Volgens Direct Wonen zijn er wel degelijk een aantal hypotheekverstrekkers, zei het niet de grote, die soepel omgaan met de toestemmingsverplichting.

Auteur