Het 'Actieplan 55-plus Werkt', dat in twee jaar 22.500 werklozen aan een baan moest helpen, heeft zijn doel niet bereikt. Volgens Nieuwsuur staat het aantal op 6.555.
Het plan werd in oktober 2013 opgesteld door uitzendbureaus, het UWV en minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
Te weinig persoonlijk contact
Ouderenorganisatie ANBO heeft gereageerd op het nieuws. Directeur Liane den Haan wil dat onderzocht wordt waarom het banenplan is mislukt. Volgens Den Haan gaat het om maatwerk en ontbreekt het aan persoonlijk contact tussen uitzendbureaus en werkzoekenden.
Scholing en training
Daarnaast vindt ANBO dat de scholingsvoucher meer bekendheid moet krijgen. Ook zou het goed zijn om seniorendagen te laten vervangen door scholing of training. Eerder werd bekend dat bedrijven in het algemeen te weinig investeren in ouder personeel.
Uitzendbureaus
Brancheorganisatie NBBU wil benadrukken dat het verhaal twee kanten heeft. De uitzendbranche vervult een belangrijke rol bij het vinden van een baan voor senioren. Het aantal mensen dat weer aan het werk is gegaan, ligt in werkelijkheid hoger dan de genoemde 6.555: namelijk zo'n 30.000. Bij de start van het actieplan was de regeling onduidelijk en omslachtig. Na een jaar is dit verbeterd.
"Het feit blijft dat ouderen geplaatst moet worden bij opdrachtgevers", meldt het NBBU. "De situatie van oudere werklozen blijft lastig, leeftijdsdiscriminatie op de arbeidsmarkt is een probleem. Uitzendbureaus zijn echter als geen ander in staat om de meerwaarde van 55-plussers aan te tonen. We moeten deze groep absoluut niet opgeven, maar juist in ze blijven investeren."
Honderdduizenden
Minister Asscher bespreekt de kwestie tijdens de begrotingsonderhandelingen van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Nederland telt zo'n 350.000 werkloze 55-plussers. Van hen is tweederde nu ruim een jaar werkloos.