Senioren vinden nog weleens dingen lekker waar jongere mensen van griezelen. Een nieuwe studie toont aan dat smaakvoorkeuren tussen jong en oud daadwerkelijk verschillen.
Het gaat om een studie van Wageningen University & Research centre, gepubliceerd in het internationale vakblad Food Quality and Preference.
Ontbijtkoek en chocolade
De onderzoekers lieten 65-plussers en mensen van rond de 30 verschillende dingen proeven: drie soorten ontbijtkoek (normaal, volkoren en gember) en chocolade (melk, puur, mint). De deelnemers zaten in een speciale ruimte en wisten niet wat ze voorgeschoteld kregen. Bij elk product gaven zij aan hoe lekker ze het vonden en in welke mate ze positieve of negatieve emoties voelden opkomen.
Duidelijk verschil
Beide leeftijdsgroepen gaven duidelijk verschillende emoties aan. De 65-plussers noemden hun gevoel na het eten van gemberkoek en mint chocolade over het algemeen 'aangenaam, blij en enthousiast'. Jongeren spraken bij deze producten juist vaak van negatieve gevoelens, waaronder 'walging'.
Een verklaring voor deze smaakbeleving kan liggen in de herinnering. Wellicht komen er bij senioren mooie herinneringen naar boven als ze gember en mint proeven.
Productontwikkeling
De studie van Wageningen UR benadrukt dat het in productontwikkeling erg belangrijk is om rekening te houden met verschillende doelgroepen. Een woordvoerder zegt: "Productontwikkelaars lijken er goed aan te doen de smaak van hun product af te stemmen op de leeftijdsgroep die ze willen bereiken. Of het nu gaat om een eiwitdrank, een eiwitrijke maaltijd of een vitamine D-supplement."