Helft 55+ voelt zich ongewenst en afgedankt op de arbeidsmarkt

Een grote groep ouderen (55+) voelt zich ongewenst en afgedankt op de arbeidsmarkt. Ook verkeren velen in financiële problemen en vrezen ze in armoede te belanden. Dat blijkt uit een onderzoek onder 5.286 ouderen door het tv-programma Debat op 2 (KRO/NCRV), in samenwerking met de ouderenbonden ANBO en Unie KBO.

Bijna een derde van de ondervraagde ouderen (30%) vreest de komende vijf jaar in armoede te belanden. Van de pensioengerechtigden komt naar eigen zeggen nu al een vijfde (20%) niet uit met zijn geld. Ruim tweederde (69%) vindt niet dat van deze mensen verwacht kan worden dat ze dan maar een bijbaantje zoeken om hun inkomen wat op te krikken. Meer dan de helft van de 55-plussers voelt zich niet gewenst op de arbeidsmarkt. Een bijna even grote groep (47%) voelt zich zelfs ‘afgedankt’. Het is niet zo dat je als werkloze oudere werk kunt vinden als je maar echt wilt, zegt bijna tweederde (62%).  Een ruime meerderheid (54%) is tegen verplicht (vrijwilligers)werk voor werkloze ouderen in ruil voor een uitkering

Onder ouderen bestaat grote weerstand tegen hervorming van de arbeidsmarkt. Zo is bijna driekwart (73%) tegen inperking van WW en ontslagrecht. Bijna tweederde (63%) is tegen verlaging van de ontslagvergoeding. Die is nu grofweg een week per gewerkt jaar en gaat in 2014 naar een maand per gewerkt jaar, met een maximum van een half jaarsalaris. Ruim vier op de vijf ouderen (83%) vindt het een slechte zaak dat werkgevers straks mensen kunnen ontslaan zonder toestemming van kantonrechter of uitkeringsinstantie UWV. Een even grote groep (82%) vindt niet dat ouderen makkelijker ontslagen moeten kunnen worden. Ruim de helft (57%) gelooft niet dat ouderen makkelijker een baan krijgen als ze ook makkelijker te ontslaan zijn.

Overheid en werkgevers moeten ouderen juist helpen, vindt het gros van de ondervraagden. Driekwart (74%) wil een campagne om het imago van ouderen bij werkgevers verbeteren. Tweederde (63%) wil werkgevers verplichten om een minimum aan ouderen in dienst te hebben. De helft (51%) meent dat de overheid banen speciaal voor ouderen moet scheppen. Een iets grotere groep (57%) vindt dat werkgevers in eerste aanleg niet mogen vragen naar de leeftijd van sollicitanten. Ouderen zijn zeker niet alleen met hun eigen belangen en verworven rechten bezig. Zo maakt de overgrote meerderheid (88%) zich zorgen over de jeugdwerkloosheid. De aanpak daarvan gaat voor de helft (47%) boven de aanpak van werkloosheid onder ouderen. Al vinden ze wel dat zijzelf moeten worden ontzien bij de hervorming van de arbeidsmarkt, vindt de helft (50%).

Het plan om iedere werkende 1000 euro te geven, ligt slecht onder de ondervraagden, onder wie veel gepensioneerden. Ruim driekwart (78%) is tegen het plan van premier en VVD-lijsttrekker Rutte.

Liane den Haan, algemeen directeur van ANBO, reageert geschrokken op de cijfers:
“Het is onaanvaardbaar dat werknemers steeds eerder “oud” zijn. Oudere werknemers worden als duur of lastig gezien, terwijl ze het kapitaal van de organisatie zijn door hun kennis, ervaring en vakmanschap. Met regelmatige bijscholing blijven oudere werknemers flexibeler en ze zijn aantrekkelijker voor werkgevers als ze onverhoopt hun baan kwijt raken. Het is de opdracht aan de politieke partijen om echte oplossingen te vinden om te zorgen dat werknemers langer aan het werk blijven.”

Wat betreft verworven rechten:
“De aanpassing van het ontslagrecht zal tot nog meer problemen leiden. Oudere werknemers hebben nu al heel weinig kansen op de arbeidsmarkt, en het inkorten van de WW of het verlagen van de ontslagvergoeding zal daar niets aan veranderen.”

Een speciale verkiezingsuitzending van Debat op 2 (live) gaat vanavond over de bezuinigingen op en hervormingen van de arbeidsmarkt, met onder anderen minister Henk Kamp (VVD) en Tweede-Kamerlid Paul Ulenbelt (SP). Meer informatie: debatop2.ncrv.nl/
Auteur