Onderhoud van een gebitsprothese

Een kunstgebit kan vele jaren meegaan

Als u eenmaal een kunstgebit hebt, bent u niet voor de rest van uw leven klaar. Een gebitsprothese moet goed onderhouden worden en zo nu en dan bijgesteld of vervangen. Hoe zorgt u het beste voor uw nieuwe gebit?

Net als bij uw natuurlijke gebit is goede verzorging noodzakelijk. Dat doet u door het kunstgebit na elke maaltijd buiten je mond met een daarvoor bestemd borsteltje schoon te borstelen. 
[ITEMADVERTORIAL]
Gebruik geen tandpasta, omdat dat te veel schuurmiddel bevat. De prothese wordt hierdoor ruw en slijt extra snel. Bovendien hechten bacteriën zich beter aan zo’n verruwd oppervlak. Het beste kunt u hiervoor een speciaal gebitsreinigingsmiddel gebruiken dat u koopt bij de drogist of apotheek.

Een schoon gebit moet glad aanvoelen. Omdat het gebit glad is, kan het uit uw handen glippen en stukvallen op de wasbak. Vul daarom de wasbak met een laag water. Gebruik in elk geval nooit bleekwater of schuurmiddelen om het gebit te reinigen en leg het nooit in heet water. 

Tandvlees
Uw tandvlees houdt u in het begin schoon door te spoelen. Als later de wonden geheeld zijn, kunt u dagelijks het tandvlees en gehemelte met een zachte tandenborstel en normale tandpasta schoonmaken. Een goede hygiëne helpt u bij het voorkomen van een slechte adem.

Slapen
’s Nachts doet u uw gebit uit. Zo krijgt uw kaak genoeg rust. Vindt u het vervelend om zonder tanden te slapen? U kunt ook alleen de onderkant uit doen. Wanneer u uw gebit toch 24 uur per dag wilt dragen, kunt u beter elk jaar langsgaan bij de tandarts voor controle. Zolang u het gebit niet gebruikt, bewaart u het in een glas gevuld met vers water of speciale gebitsreiniger. Spoel het altijd even voordat u het weer in  uw mond doet.

Kleefpasta
Er zijn allerlei producten op de markt waarmee het gebit beter blijft zitten. Een voorbeeld is kleefpasta. Na het opbrengen van de pasta, blijft het gebit beter op zijn plek. Sommige mensen voelen zich zekerder door het gebruik van zo'n pasta en vinden het gebit comfortabeler zitten. Bovendien helpt het te voorkomen dat etensresten tussen het gebit en tandvlees komen te zitten.

Regelmatige controle
Maar een kleefmiddel neemt het probleem van een slechtpassend kunstgebit niet weg. Ga daarom altijd naar uw behandelaar als uw kunstgebit loszit. Hij kan uw gebit aanpassen of advies geven.  Knutsel nooit zelf aan uw kunstgebit!

Ook wanneer u geen klachten heeft, is het verstandig om regelmatig naar uw behandelaar te gaan. Deze kan kijken of het gebit nog goed zit, hem eventueel bijstellen. Ook kan hij in de gaten houden of uw mond en tandvlees nog goed gezond is. Zo voorkomt u pijn en een klapperend kunstgebit. Na ongeveer tien jaar is uw prothese versleten en heeft u een nieuwe nodig.

Auteur 
Bron 
  • Ivoren Kruis