Citytrips in het zuiden van België: 5 cultuursteden

Getty Images

De Waalse cultuursteden ontwikkelen zich in rap tempo. Ze liggen in het zuiden van België, vanaf Utrecht slechts 3 uur rijden. Musea, winkels of zelfs een groene fietstocht langs de Maas. Eén ding hebben ze gemeen: er wordt genoten van het leven. Belgische friet, een wafel, een streekbier, een garnalenkroketje. Een korte reis vol stadse genoegens langs Tournai, Mons, Namur, Charleroi en Luik. Maak kennis met echt buitenland om de hoek.

Luik leeft

Ga bij Maastricht de grens over en je zit zo in Luik. De stad maakte in tien jaar een flinke ontwikkeling door. Hier gebeurt iets, hier borrelt het. In 2016 opende het nieuwe museum La Boverie, gevestigd in een romantisch park op een schiereilandje in de Maas. De langjarige samenwerking met het Louvre garandeert elk jaar een expositie van hoge kwaliteit. En er verschenen meer nieuwe musea, designwinkels, bijzondere modewinkels en hippe restaurants. Wat er altijd al was, is de aloude en immer populaire La Batte markt. Elke zondag honderden stalletjes langs de Maas met kleding, groente en fruit en Italiaanse producten.

Arriveren per trein is overigens een belevenis. Het boemeltje uit Nederland komt aan op het spectaculaire nieuwe station van Calatrava: Liège-Guillemins. Je stapt uit in een schitterende open constructie van witte baleinen en glas. De zoete geur van Luikse wafels komt je meteen tegemoet. Eén weekend is niet genoeg, zeker als je niet alleen van de Luikse wafels, de Luikse balletjes en het Luikse Curtiusbier wilt genieten. Want neem vooral ook de trappen van Bueren om te wandelen op de groene hellingen van de citadel. Je hoort er de roep van een specht terwijl je uitkijkt over de dakpannen en kerktorens van de grote stad.

Luik
Getty Images

Allure in Namen

Namen, de hoofdstad van Wallonië, ligt net als Luik aan de Maas. Het is een stad voor fijnproevers. In het compacte centrum dwaal je door de historische straatjes – autovrij - en loop je vanzelf tegen bijzondere adresjes aan. Bijvoorbeeld Boulangerie Legrand, uitgeroepen tot beste bakker van België, het Félicien Ropsmuseum, een eeuwenoud biercafé en de Pain Quotidien vestiging. Of een restaurant met Michelin-ster want Namen is gewoon een beetje chic. Dat zie je aan de elegante modewinkels en de stijlvolle terrassen op sfeervolle pleinen. Aan de overkant van de Maas ligt de heuvel met de citadel, goed voor een wandeling door het groen en een bezoek aan het parfumatelier van Delforge. De essences voor zijn parfums liggen lekker koel in de gangen van de citadel. Maak bij mooi weer eens een vaartochtje met een knus Namourette bootje of een fietstocht langs de Maas op de uitstekend bewegwijzerde Maasfietsroute.

Namen
Getty Images

Mons, culturele hoofdstad

In 2015 was Mons (Bergen) culturele hoofdstad van Europa en dat zie je nu ook nog terug. De flinke investeringen hebben de levendige studentenstad goed gedaan. Culturele hoogstandjes als het Maison Van Gogh en het Mac’s. Dit museum van moderne kunst is gevestigd op het oude industriële complex Le Grand Hornu. Je voelt nog steeds de dynamiek in Mons. Grote en kleine initiatieven zien het licht. Een nieuw design-hotel in een voormalige kerk is een lichtend voorbeeld evenals de bijzondere winkeltjes in de historische straatjes. Blijf vooral niet steken op de Grand Place, want in de achteraf straatjes zijn allerlei restaurants die culinaire hoogstandjes op het bord toveren. Tip voor golfers: in de directe omgeving van Mons liggen twee glooiende banen. Mons ligt 60 km ten zuiden van Brussel.

Mons
Getty Images

Historisch Tournai

Wow, wat een verrassing! Tournai (Doornik) is één van de oudste steden van België! Dat zie je terug aan de mooie gevels, kerktorens, de Unesco Belfort toren en de Grand Place. Langs de Schelde is een wandelpromenade. Je kunt er even dralen en gaan zitten op de bankjes van Belgisch hardsteen of in de cafés met zicht op het water. In het Museum voor Schone Kunsten, een gebouw van art nouveau architect Horta, is werk van beroemde schilders te zien. Een Bruegel, een Manet, een Rubens, een Van Gogh, fijn voor een uurtje verantwoorde cultuur. Tournai is ook een geheime tip voor culi’s waar mensen uit de regio graag naartoe reizen voor de goede restaurants en de boerenmarkt die van Pasen tot september op vrijdagavond wordt gehouden. Een originele citytrip bestemming.

Tournai
Getty Images

Indrukwekkend Charleroi

Charleroi bezoek je voor het industriële erfgoed. En voor avant-garde en underground kunstenaars bij galerie BPS 22 want Charleroi is aardig op weg om street-art hoofdstad van Europa te worden. Aan de rand van de stad, bezoek je het indrukwekkende mijnmuseum van Bois du Cazier, een Unesco monument. Daar vond in 1956 de grootste mijnramp van België plaats. Over de steenbergen (terrils) kun je nu wandelen. De bergen van mijnafval zijn groene heuveltjes geworden met allerlei struiken en berkenboompjes. Bij de kenners zijn de hippe exposities en vaste collectie van het Musée de la Photographie geliefd. Voor de afwisseling van het industriële verleden kun je naar het plattelandsplaatsje Thuin en het grootste merengebied van België, Les Lacs de l’Eau d’Heure.

Lees hier meer over kunststeden.

Charleroi
Getty Images
Auteur