Als het gaat om vakantie, staat het maken van een cruise steeds vaker op het wensenlijstje. Cruises krijgen meer bekendheid, zijn inmiddels betaalbaarder en hebben een steeds avontuurlijker imago. Wist u dat er twee soorten cruises zijn: de zee- en riviercruise? Welke past bij u?
Er is een behoorlijk verschil tussen een zeecruise en een riviercruise. Bij een riviercruise volgt u de rivier, die vaak dwars door het land of meerdere landen loopt. Bij een zeecruise ligt de aanleghaven aan de kust en trekt u van daaruit over open zee het land in.
Het schip
Het grootste verschil tussen de schepen is dat een riviercruiseschip aanzienlijk kleiner is, en daardoor gemoedelijker. De capaciteit van een rivierschip ligt meestal tussen de 100 en 150 personen. Daarnaast is er ook aanbod in zeer kleine, exclusieve schepen voor 20 personen.
Op een groot zeeschip, met al gauw 1.500 tot 5.000 passagiers, vaart u over volle zee en is er aan boord een groot entertainmentaanbod. Denk hierbij aan winkels, sportfaciliteiten, een spa, een filmzaal en een (klein) podium voor live muziek. Dit vindt u overigens ook op een riviercruise, maar vaak minder uitgebreid. Er bestaan ook een aantal kleinere cruiseschepen met een capaciteit van rond de 500 passagiers, maar dat is minder gebruikelijk.
Klein of groot
Op een klein schip vaart u met een kleiner gezelschap. Intiem, persoonlijk en sociaal zijn kenmerken passend bij een klein (rivier)cruiseschip. De faciliteiten en het entertainment zijn beperkt, maar er zijn meer mogelijkheden om de gasten maatwerk te leveren. De service en de maaltijden aan boord zijn vaak van hoog niveau. Een kleiner zeecruiseschip met circa 500 passagiers kan makkelijker aanleggen op verschillende plaatsen en de ontscheping gaat snel. Het kan als zeeschip ook dichter bij de kust komen, zodat u die beter ziet.
Op een groot schip blijft u mogelijk wat anoniemer en dat kunt u ervaren als meer privacy. Er zijn meer faciliteiten omdat u op zee bent en er zijn meer mogelijkheden en belevenissen. Denk aan restaurants, shows, zwembaden en activiteiten. Daarom kan een groot zeecruiseschip vaak alleen bij de grote cruiseterminals en grote havenplaatsen aanleggen.
Landschap of zee
Eigenlijk bent u continu op ontdekkingsreis, en op een riviercruise ook als u vaart. Want varend op een rivier heeft u een mooi uitzicht op het landschap en de dorpen en steden die aan u voorbij glijden. Het aanbod van riviercruises is breed en de bestemmingen zijn gevarieerd. Ver weg en dichtbij. Het maken van een voorjaarscruise Rhône en Saône langs de parels van de Bourgogne en de Provence tot aan de Middellandse zee? Een cruise met bezoek aan het romantische Wenen, monumentaal Bratislava en Boedapest, de koningin van de Donau? Of dwars door Parijs over de Seine varen in het avondlicht? Tijdens een riviercruise bezoekt u een of meerdere landen tijdens één reis. En u slaapt steeds in uw 'eigen bed'.
Bij riviercruises ziet u dus steeds landschap. Op een zeecruise kunt u wellicht een walvis of zeehond ontdekken. Ook is het de haven binnen- en uitvaren van zo'n groot zeecruiseschip soms echt een belevenis. In principe wordt er ook ’s nachts gevaren. Overdag kunt u op eigen gelegenheid het land van aankomst ontdekken of deelnemen aan georganiseerde excursies. Ook tijdens een zeecruise proeft u de sfeer van de verschillende landen. En het mooie is dat u niet steeds uw koffer hoeft in- en uit te pakken! Van Spanje naar Italië, of van Griekenland naar Kroatië en toch steeds terugkeren in uw eigen 'hotel'. Dat is nog eens ontspannen reizen.
Houdt u meer van natuur? Dan is een zeecruise naar Noord-Europa, bijvoorbeeld IJsland of Groenland, een echte aanrader. Een route die vaart langs ruige landschappen, gigantische ijsbergen en kleurrijke plaatsen en misschien wel walvissen en ijsberen.
Themacruises
Wat is de insteek voor uw cruise? Themacruises kunnen nog eens extra aansluiten op uw interesses. Zo zijn er culinaire cruises, kerstcruises, fiets- en wandelcruises. Op een kerstcruise bijvoorbeeld kunt u kerstmarkten bezoeken, ergens een kerstnacht bijwonen en is er altijd wel een muzikaal hoogtepunt afgestemd op de kerst. Verder kunt u per dag zelf bepalen of u een wandelexcursie maakt, of een rondrit door de omgeving met touringcar inclusief bezoek aan een kasteel, kathedraal of museum bijvoorbeeld. Of u kiest voor een heerlijk dagje varen. Dat kan allemaal!
Praktisch
- De duur van een cruise verschilt. Meestal duurt een zeecruise iets langer dan een riviercruise.
- Wanneer u een cruise boekt komen er vaak nog veel (onverwachte) kosten bij. Let goed op wat wel en wat niet inbegrepen is in de reissom; dit is per aanbieder verschillend. Zorg dat u niet voor verrassingen komt te staan. Zet alles van tevoren goed op een rijtje zodat u precies weet waar u aan toe bent.
- Het vervoer naar en van het schip is steeds verschillend. Soms is dit vervoer geregeld en soms dient u hier zelf voor te zorgen. Kiest u ervoor op eigen gelegenheid naar het schip te gaan, houdt dan rekening met deze bijkomende kosten. Bij diverse aanbieders kunt u kiezen om verzorgd per touringcar, trein of vliegtuig naar het schip te reizen. Heerlijk ontspannen zonder verder zelf iets te hoeven regelen.
- Cruises lijken vaak duurder dan gewone vakanties, maar goede cruises bieden veel waar voor uw geld. Er zijn cruises voor iedere portemonnee. Maak uw eigen vergelijking en geniet van een fijne vakantie.