Plus AdventsKalender: 5x glühwein anders

(én het klassieke glühwein-recept)

Getty Images

Op een koude dag is een glaasje glühwein heerlijk. Om op te warmen na een lange winterse wandeling, of 's avonds gezellig samen bij het haardvuur. En dat hoeft niet per se rondom kerst te zijn: glühwein is de hele winter lekker. Wij selecteerde voor u vijf bijzondere varianten én we delen het recept van de klassieke glühwein met u.

Traditioneel bevat glühwein altijd citrusfruit, kruidnagel en kaneel, verder kunt u variëren met wat u in huis heeft of wat u lekker lijkt. De smaak van uw glühwein staat of valt met de kwaliteit van de wijn die u gebruikt. Dat wil niet zeggen dat u meteen uw beste fles moet opofferen. Kies wel voor een stevige rode wijn. Dan moet u bijvoorbeeld denken aan de typische Bordeaux, Barolo, Rioja wijnen en natuurlijk de zwaardere wijnen uit de nieuwe wereld zoals Cabernet Sauvignon en Shyraz (alias Syrah). Reken op één fles wijn voor vier mokken glühwein, door het verwarmen verdampt een deel. Let bovendien op dat u de wijn niet aan de kook brengt tijdens de bereiding, dat geeft uw glühwein een bittere smaak. Blijf tijdens het verwarmen ook zachtjes roeren en vergeet vooral niet te proeven. Ten slotte: serveer de glühwein in mokken of glazen met een dikke wand, die de warmte goed vasthouden. Verwarm ze eventueel even voor.

Tip: een restje glühwein over? Het is ook geschikt om stoofpeertjes mee te maken. Of kook een restant glühwein met wat extra suiker in tot een siroop. Lekker over roomijs, met partjes peer of warme kersen.

6 glühwein-recepten

Auteur