Fietsen in Gelderland: belangrijk voor de provincie

Getty Images

Waar de Nederlander gemiddeld 2,45 kilometer per dag fietst, haalt de Gelderlander dagelijks 2,9 kilometer. Dat is reden voor provincie Gelderland om flink te investeren in goede fietspaden en een nog beter fietsnetwerk. Om het fietsen te stimuleren steekt de provincie veel energie in de ideale fietsvoorwaarden.

Goede infrastructuur

Gelderland blijft werken aan de ontwikkeling van haar fietsnetwerk. Het uitgangspunt daarbij is dat fietsen veilig moet zijn. Dat is niet alleen gericht op (school)kinderen, maar ook op recreatieve fietsers.

Zo worden bijvoorbeeld bij 80-kilometerwegen vrijliggende fietspaden aangelegd. Ook vindt de provincie directe fietsroutes belangrijk, om zo een alternatief te bieden voor de automobilist in de file. Het gaat dan om de routes Apeldoorn-Deventer, Arnhem-Nijmegen en Nijkerk-Amersfoort.

Fietsen stimuleren

Naast goede fietspaden kijkt de provincie verder. Zo werkt de provincie onder meer aan goede fietsenstallingen bij bushaltes en stations, en aan voorzieningen voor het huren van OV-fietsen om het fietsen te stimuleren. Ook wil Gelderland de inwoners bewustmaken van de positieve effecten van deze vorm van bewegen voor de gezondheid en voor het milieu en klimaat. Daarnaast profileert Gelderland zich vanzelfsprekend als fijn fietsgebied voor de fietsende toerist.

Gelders Fietsnetwerk

Om Gelderland nog nadrukkelijker als fietsprovincie op de kaart te zetten, en om goede en veilige fietsvoorzieningen te realiseren, heeft de provincie de krachten gebundeld met gemeenten en recreatieschappen in het Gelders Fietsnetwerk. In dit netwerk worden verbeteringsmaatregelen, promotie en financiële middelen afgestemd.

Auteur