Op internet is enorm veel te vinden over praktisch alle onderwerpen: vakantielanden, gezondheid, theatervoorstellingen, noem maar op. Maar hoe vind je precies dat wat je zoekt? En is de informatie wel betrouwbaar?
Zelfs wie nog nooit een stap op internet heeft gezet, heeft weleens van de zoekmachine Google gehoord. Daar kun je ieder woord intypen waarover je informatie wilt, waarna een lijst met ‘treffers’ verschijnt. Deze handeling wordt inmiddels ‘googelen’ genoemd. De kans is groot dat je met de zoekmachine de gewenste informatie vindt, maar het is niet altijd gemakkelijk de relevante resultaten eruit te filteren. Ook voor wie al ervaring heeft met internet, blijft het soms moeilijk om werkelijk te vinden wat je zoekt en om na te gaan of de informatie wel betrouwbaar is.
Weet wat je wilt weten
Elke zoektocht op internet begint met nadenken over wat je zoekt. Dit klinkt erg voor de hand liggend, maar is wel belangrijk. Typ maar eens de zoekterm ‘vakantie’ in op Google. Je krijgt dan zoveel zoekresultaten, dat het geen zin heeft ze te bekijken. Je moet je zoekvraag dus nauwkeuriger bepalen. Termen als ‘camping dordogne’ en ‘fietsvakantie vlaanderen’ (hoofdletters zijn niet nodig) leveren beter bruikbare resultaten op.
In Google kun je je zoekopdracht nog verder verfijnen door ervoor te zorgen dat exacte woordcombinaties (zoals ‘familiecamping dordogne’) in je zoekterm voorkomen. Ook kun je bepaalde zoektermen uitsluiten.
Startpagina’s
Er zijn ook andere manieren om informatie te vinden. Veel onderwerpen zijn ondergebracht op een zogeheten startpagina. Die zijn gemakkelijk te vinden. Typ het onderwerp waarover je iets wilt weten met daarachter ‘.startpagina.nl’ in het adresvenster van je browser. Wil je inspiratie opdoen voor vakanties, dan typ je dus in: ‘vakantie.startpagina.nl’. Een startpagina is een uitgebreide verzameling van sites die zijn geordend. Op de site vakantie.startpagina.nl vind je bijvoorbeeld een groot aantal handige categorieën, zoals ‘Vakantiehuizen’, ‘Lastminute reizen’, ‘Stedenreizen’ en ‘Fietsvakanties’. Op www.startpagina.nl zijn alle startpagina’s overzichtelijk op onderwerp gerangschikt.
Zoeken binnen een website
Soms heb je al een idee op welke site je wilt zoeken. Zo verwacht je informatie te vinden over campings in de Dordogne op www.frankrijkvakantieland.nl. Maar dan komt stap twee: op de site zelf de juiste gegevens vinden. Bekijk de openingspagina eerst eens rustig. Ga na hoe de pagina is ingedeeld, welke knoppen er zijn en welke menu’s je kunt aanklikken. Veel sites hebben een eigen zoekfunctie: een hokje waarin je een trefwoord kunt invullen waarna je terechtkomt op een van de eigen pagina’s waarop dit woord voorkomt. Soms biedt de zogenoemde sitemap uitkomst, een inhoudsopgave van de hele website.
Staat er op een pagina veel tekst waarin je je zoekwoord verwacht te vinden, toets dan Ctrl+F. Er verschijnt dan een zoekvenstertje aan de boven- of benedenkant van de site waarmee je naar woorden op de pagina kunt zoeken. Het is ook mogelijk om vanuit Google meteen de juiste informatie op de site te vinden. Typ hiervoor in het zoekveld van Google eerst het woord ‘site:’ en vervolgens het adres van de website en de zoekwoorden. Bijvoorbeeld zo: ‘site:www.frankrijkvakantieland.nl camping dordogne’. Let op dat er geen spatie staat tussen de dubbele punt en het adres van de website. Klik op Zoeken of druk op enter. Je ziet nu de zoekresultaten voor ‘camping Dordogne’ op de website die je hebt gekozen.
Commercieel of onafhankelijk
Je hebt een website gevonden, maar hoe weet je of de informatie betrouwbaar is? De belangrijkste tip: bedenk van wie de informatie afkomstig is. Is het een commerciële of een onafhankelijke website? Als je op zoek bent naar een nieuwe digitale camera, dan kun je terecht op de sites van fabrikanten als Kodak, Canon en Sony. Hier kun je feitelijke informatie vinden over de specificaties van de apparaten, zoals de resolutie, de functies, de geheugenkaart en de lens. Deze gegevens zijn over het algemeen betrouwbaar. Toevoegingen als ‘de meest veelzijdige camera’ of ‘de scherpste foto’s’ zijn subjectief en dus onbruikbaar.
Dergelijke sites geven echter geen antwoord op de vraag wat de meest geschikte camera voor jou is. Daarvoor kun je beter een onafhankelijke vergelijkingssite bezoeken. Goede sites zijn onder meer Kieskeurig.nl en Vergelijk.nl.
Handige sites bewaren
Je zoektocht eindigt als je gevonden hebt wat je zocht: je weet wat de beste camera voor jou is, hoe laat de trein vertrekt, of je hebt op de site van de gemeente gevonden op welke dag het huisvuil in je straat wordt opgehaald. Het is handig om de websites waar je tevreden over bent en die je vast nog weleens zult gebruiken te bewaren, zodat je er de volgende keer niet naar hoeft te zoeken. Sla deze pagina’s op onder Favorieten, zoals Internet Explorer ze noemt. Je kunt ze dan meteen openen vanuit de Favorieten-lijst van je browser.
Een andere manier om meteen bij handige pagina’s te komen zijn overzichtsites, zoals Kadaza. Hier vind je een lijst van de meest gebruikte websites van Nederland, zoals Nu.nl, Uitzending gemist, Wikipedia en Buienradar. Vergelijkbaar is Symbaloo. Ook hier vind je een overzicht van veelgebruikte sites, waaraan je zelf je favoriete pagina’s kunt toevoegen. Als je een van deze overzichtssites op je browser instelt als je startpagina, zie je het overzicht meteen zodra je je browser start.
Denk je dat je kunt Googelen?
Iets vinden op internet met Google? Dat kan ik al, denk je misschien. Maar een gewone zoekactie met Google levert vaak een enorme lijst met resultaten op, die je niet allemaal wilt doorspitten. Stel dat je wilt weten bij welke winkel in Utrecht je een nieuw hobbelpaard kunt kopen. Je typt dan bij Google in: hobbelpaard utrecht. Het resultaat is 11.200 websites! Bovendien geven de eerste pagina’s met zoekresultaten geen goede treffers.
De Gouden Gids kan soms goede resultaten geven, maar in het voorbeeld van het hobbelpaard helaas niet. De weinige resultaten zijn bedrijven die een naam hebben met het woord hobbelpaard erin, maar die dit speelgoed niet verkopen. Een overzichtswebsite over hobbelpaarden dan? Je kunt het zo gek niet bedenken of er bestaat een startpagina voor. Soms hebben startpagina’s een rubriek ‘Winkels’ (hoewel die meestal niet naar regio is uitgesplitst). Maar helaas, er bestaat geen hobbelpaard.pagina.nl.
Met de optie ‘Geavanceerd zoeken’ of ‘Uitgebreid zoeken’ boven de lijst met gevonden pagina’s in Google is het mogelijk de resultaten te schiften. Je vindt deze link op de homepage van Google, rechts onder het zoekveld. Hier kun je uitgebreider aangeven wat je wel en wat je niet zoekt, waardoor je meer toegespitste resultaten te zien krijgt.
Zag je in je lijst met resultaten bijvoorbeeld veel sites met advertenties voor tweedehands spullen zoals Marktplaats of Marktplaza? (Dit is heel vaak het geval als je een product zoekt.) Dan vul je bij het vakje ‘Zonder de woorden’ in: ‘advertentie tweedehands marktplaats marktplaza’. Ook het veld exacte woordcombinatie is handig. Als je bijvoorbeeld alleen geïnteresseerd bent in een houten hobbelpaard, vul je hier in: houten hobbelpaard. Google vindt dan alleen websites waarop die woorden in die volgorde staan. Zo krijg je minder resultaten op je beeldscherm, en heb je dus meer kans dat je vindt wat je zoekt. Rechts van en soms ook boven de lijst met Google-zoekresultaten vind je de Gesponsorde koppelingen. Dit zijn links naar websites, meestal van (web)winkels, die ervoor betalen om op die plek te verschijnen. Het zijn dus advertenties, maar omdat ze zijn toegespitst op je zoekopdracht kunnen ze toch handig zijn.
Tips
Gebruik de volgende tekens in het zoekveld om het zoeken te versnellen en te verfijnen:
@ Aanhalingstekens rond de combinatie van woorden laten Google zoeken naar die woordcombinatie in die volgorde, dus bijvoorbeeld ‘houten hobbelpaard’.
@ Een minteken voor het woord laat zoekresultaten waarin dit woord voorkomt weg. De letters OR (Engels voor of) tussen twee woorden in laat Google zoeken naar websites waarin een van deze woorden voorkomt.
Bing voor afbeeldingen
Naast het veelgebruikte Google zijn er nog andere zoekmachines, zoals Microsofts Bing. Deze gebruikt een andere zoektechniek dan Google, waardoor de resultaten net even anders zijn. De resultatenpagina’s van beide zoekmachines lijken erg op elkaar, maar die van Bing oogt iets rustiger. Bing heeft meer te bieden dan Google als het aankomt op het zoeken naar beeldmateriaal. En je kunt de resultatenpagina aan je wensen aanpassen, wat de overzichtelijkheid vergroot. Als je afbeeldingen wilt zoeken, klik je eerst op Afbeeldingen. Typ daarna je zoekterm in en klik op het vergrootglas. Vul bijvoorbeeld ‘interieur’ in. De resultatenpagina verschijnt. Je kunt de grootte van de voorbeeldafbeeldingen wijzigen door te klikken op een van de vierkantjes rechtsboven. Links kun je de zoekresultaten verder verfijnen. Klik bijvoorbeeld op KLEUR en daarna op Alle kleuren om alleen kleurenfoto’s van interieurs te zien.
Internetencyclopedie Wikipedia
Wikipedia is een encyclopedie op internet. De Nederlandstalige editie omvat meer dan 600.000 artikelen. Het is een encyclopedie voor en door internetgebruikers. Dat wil zeggen dat iedereen informatie kan toevoegen aan de encyclopedie. Wikipedia heeft vijf uitgangspunten:
- Wikipedia is een encyclopedie. Daarom zul je er alleen informatie aantreffen die thuishoort in een encyclopedie. De laatste roddels over het liefdesleven van Patricia Paay ontbreken dus, maar de biografie van de zangeres is er wel te vinden.
- Wikipedia heeft een neutraal standpunt. De site is niet bedoeld om meningen, reclame of propaganda te verspreiden. Zoals het een encyclopedie betaamt is de inhoud informerend.
- Wikipedia bevat vrije inhoud. De teksten op Wikipedia mogen door iedereen worden bewerkt. Het bewerken gebeurt vrijwillig en vrijblijvend. Teksten en beeldmateriaal waarop auteursrecht rust, mogen niet worden gebruikt.
- Wikipedia heeft een gedragscode. Deze houdt onder meer in dat je bewerkingen van anderen niet zomaar kunt terugdraaien.
- Wikipedia kent geen harde regels. Op de vier hierboven genoemde na, natuurlijk.
Snel informatie vinden
Wikipedia is zeer gebruiksvriendelijk. Surf naar nl.wikipedia.org en klik in het zoekvak. Typ een of meer zoekwoorden in, bijvoorbeeld ‘waddeneilanden’. Tijdens het typen van een zoekopdracht krijg je meteen resultaten te zien. Zit het trefwoord dat je zoekt ertussen, dan kun je dit aanklikken. Je hoeft dan niet het volledige woord in te voeren. Als je op ‘Waddeneilanden’ klikt, kom je op de pagina die over de Waddeneilanden gaat. Komt een zoekterm niet voor, of weet je niet precies waarnaar je op zoek bent, typ de term dan volledig in en klik daarna in het blokje bevat… onderaan de lijst. Je krijgt vervolgens een overzicht van pagina’s op Wikipedia die de term bevatten.
Lange artikelen op Wikipedia zijn voorzien van een inhoudsopgave. Bij Waddeneilanden staat bijvoorbeeld ‘Onstaansgeschiedenis’, ‘Ontwikkeling’, ‘Nederlandse Waddeneilanden’, ‘Duitse Waddeneilanden’ en ‘Deense Waddeneilanden’. Klik op de gewenste link en je belandt bij het deel van het artikel waarin over dit onderwerp informatie is te vinden. Bij de meeste pagina’s staat een groot aantal links in de tekst. Deze voeren naar Wikipedia-artikelen die het begrip in kwestie uitleggen.
Gebruik de hulpmiddelen
Behalve de zoekfunctie, bevat de startpagina van de encyclopedie een aantal hulpmiddelen om interessante informatie te vinden. In de middelste kolom vind je achtereenvolgens deze rubrieken: Uitgelicht.
Een samenvatting van een lezenswaardig artikel uit Wikipedia.
- Actueel. Hier vind je nieuwtjes. In de berichten tref je links aan naar informatie op Wikipedia.
- Wist je dat… Korte stukjes, ontleend aan artikelen uit Wikipedia. Deze ‘weetjesartikelen’ veranderen wekelijks.
- Recent overleden. Zoals de benaming al aangeeft, vind je hier (links naar) personen die onlangs zijn overleden.
- De datum van vandaag in de geschiedenis. Hier vind je een lijst van belangrijke gebeurtenissen uit het verleden die op deze dag plaatsvonden.
- Etalage. In de etalage staat een selectie van artikelen die gebruikers van Wikipedia bijzonder waarderen.
In de rechterkolom vind je achtereenvolgens:
- Portalen. Hier is informatie te vinden over bepaalde thema’s, zoals Geschie-denis, Kunst & Cultuur, Landen & Volken, Mens & Maatschappij, Politiek, Religie, Sport, Taal en Wetenschap & Technologie.
- Afbeelding van de dag. De beste foto’s, illustraties en diagrammen van Wikipedia zie je hier.
- Zusterprojecten. Een lijst van projecten die op eenzelfde manier werken als Wikipedia, zoals WikiWoordenboek, en Wikibooks, dat gratis leerboeken en ander lesmateriaal ter beschikking stelt.
Lees ook de andere artikelen in onze special: Haal alles uit uw computer!
- Nieuwe computer, wat heb ik allemaal nodig?
- Tips & Trucs: De beveiliging van uw computer
- Internetbankieren: Baas in eigen bank
- GPS en routeplanners: Vind de weg
- Op internet kun je zelf beleggen
- Meer dan Google: Informatie zoeken
- Downloaden is leuk en kan veilig
- Het WWW: Bodemloze informatiebron
- Eindeloos spelen op uw computer!
- Plus Internetspecial