Heeft u een smartphone met internet en wifi en met diverse applicaties? Dan maakt u vast gebruik van een aantal handige functies, zoals bijvoorbeeld locatiebepaling en routeplanning. Er zijn diverse navigatiesystemen als app te koop, en smartphones bieden bovendien vaak een eigen route- en locatie-app aan. Deze apps kunnen goed van pas komen in het buitenland. Maar hoe zit het met de kosten?
Waarschijnlijk zijn er twee manieren waarop u in het buitenland uw route- of locatie-app wilt gebruiken: als navigatiesysteem in de auto, of als route- en locatiehulp als u wandelt of fietst in een onbekende omgeving. Om te weten of u uw smartphone hiervoor kosteloos kunt gebruiken, zoekt u eerst uit of de betreffende app gebruik maakt van enkel satellieten (GPS) of ook een dataverbinding (mobiel internet). Een app die alleen werkt met GPS kost meestal geld in aanschaf. Een app die gebruik maakt van een dataverbinding, is op zich vaak gratis maar het gebruik ervan in het buitenland kost u geld.
App via satelliet of dataverbinding?
Of een app gratis werkt met alleen GPS of gebruik maakt van mobiel internet, staat vaak vermeld in de omschrijving van de app of u vindt het op internet. U kunt het ook in Nederland uitproberen: kies een route, schakel in de instellingen of settings van uw smartphone al het mobiel dataverkeer uit (dus naast roaming ook GPRS/Edge/3G en wifi) en probeer de route uit. U merkt dan vanzelf of mobiel internet nodig is of niet.
Geen datakosten
Voor een dataverbinding kunt u in het buitenland hoge kosten maken. Of de app werkt niet als u uw dataverkeer in het buitenland heeft uitgeschakeld. Dat geldt bijvoorbeeld voor Google Maps Navigatie, al kunt u wel gebruik maken van de functie voor offline kaarten in de app Google Maps voor Android.
Het uitschakelen van dataverkeer over de grens (ook wel: (data)roaming of mobiel internet) via de instellingen van uw smartphone is verstandig in het buitenland. U weet dan zeker dat u geen datakosten maakt.
Wifi
Het gevolg is echter dat u apps die gebruik maken van een dataverbinding, alleen kunt gebruiken als er wifi beschikbaar is. Misschien heeft u de beschikking over wifi in uw hotel, maar daarbuiten is het maar de vraag of u hier en daar gratis wifi ‘uit de lucht’ kunt oppikken, en voor hoe lang. De kans dat u met wifi op uw bestemming komt, is nihil.
Wel datakosten
Wilt u een route-app die werkt met een dataverbinding (mobiel internet) ook gebruiken wanneer er geen wifi beschikbaar is, dan moet u datakosten maken. Door diverse EU-regels mogen providers geen buitensporig hoge tarieven meer in rekening brengen bij mobiel bellen en internetten in het buitenland. Bij een verblijf in het buitenland geldt een datalimiet van €60,50. Bovendien is het vaak mogelijk om bij een provider voordeelbundels aan te schaffen voor dataverkeer in het buitenland.
Routekaarten thuis downloaden
Maakt uw navigatie-app gebruik van kaarten en moet u de kaart van uw route of bestemming downloaden, doe dit dan vooraf thuis op uw bestaande internetverbinding. Want al heeft u bijvoorbeeld wifi op uw vakantieverblijf, het downloaden van grote bestanden kan zeer traag gaan en daar wilt u niet op wachten.
Navigeren via de satelliet
Er zijn specifieke routenavigatie-apps, met (te downloaden) kaarten voor vele landen, die bovendien gebruik maken van een satellietverbinding. Een goed voorbeeld is het gratis Nokia Ovi Maps, die echter alleen beschikbaar is voor Nokia telefoons. Tom Tom biedt ook navigatie-apps in verschillende pakketten (Benelux, West-Europa etc.) maar deze zijn wel prijzig in de aanschaf. En zo zijn er meerdere aanbieders, zoals bijvoorbeeld Sygic dat ook offline kaartmateriaal biedt van TomTom.
Goede voorbereiding
Probeer de app vooral eerst uit in Nederland om te kijken of de GPS goed werkt en er wel of niet een internetverbinding nodig is, zoals eerder in dit artikel beschreven. Bereid u zich dus goed voor, of laat u informeren voor u op vakantie gaat, om zonder onaangename verrassingen (achteraf) uw bestemmingen te bereiken in het buitenland.