Pijn aan mijn stuitje tijdens het fietsen: hoe kan dat?

vrouw-pijn-stuitje
Getty Images

Bij het fietsen krijg ik altijd binnen tien minuten pijn aan mijn stuitje. Dat is na mijn 50ste begonnen. Ik heb al diverse zadels geprobeerd, maar niets helpt. Wat kan dit zijn?

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma.

Het laatste gedeelte van je ruggenwervel bestaat uit vijf wervels die het heiligbeen vormen. Daar­onder zitten nog vier (rudimentaire) wervels, die het staartbeen of stuitje vormen.

Pijn aan het staartbeen kan een heleboel oor­zaken hebben. Meestal heeft het ermee te maken dat het staartbeen van zijn plaats is verschoven ten opzichte van het heiligbeen, of te veel bewegingsruimte heeft. Dat is niet fijn voor de banden die het staartbeen op zijn plaats moeten houden: er wordt steeds nét even te hard aan getrokken, waardoor kleine scheurtjes ontstaan die een ontsteking veroorzaken. Dit is vergelijkbaar met de pijn van een tennisarm. Vaak is aan pijn aan het stuitje een val voorafgegaan.

Als behandeling­ wordt ­aanbevolen om fysiotherapie te volgen, anders te gaan zitten, en op kussens te ­zitten om de druk op de stuit te verminderen. Ont­stekingsremmende pijnstillers zoals ibuprofen en naproxen ­kunnen helpen.­ Bij ­ernstige klachten kunnen­ ontstekings­remmende cortico­steroïden worden inge­spoten.­ Is de situatie echt heel naar, dan kan de zenuwknoop die de pijn geleidt (en die zich aan de binnen­kant van het heiligbeen bevindt) met radiofrequentie­therapie worden verhit, waardoor de pijn afneemt.­ Er is veel ­mogelijk, maar de vraag is hoeveel ­gedoe u ­ervoor overhebt om van het ­probleem af te komen.

Wilt u ook een vraag stellen aan dokter Joris Bartstra?

Stel hier uw vraag. Vergeet niet uw naam, leeftijd en geslacht te vermelden. Als uw vraag ook voor anderen interessant is, zal Joris deze beantwoorden en publiceren in het tijdschrift Plus Magazine.

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine