De gevolgen van een penisbreuk
Goede vraag! In deze rubriek gaat PlusOnline op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: kun je je penis breken?
Een penis heeft geen bot, dus letterlijk je penis breken kan niet. Toch bestaat er wel zoiets als een penisbreuk. Een penisbreuk kan ontstaan als er teveel druk op wordt uitgeoefend als de piemel erect - dus stijf - is.
Rondom de zwellichamen van de penis zit stevig bindweefsel (tunica albuginea). Wanneer een penis in erectie een klap of duw krijgt, kan dit bindweefsel met een krakend geluid barsten. Dat klinkt alsof er een tak breekt. De meest voorkomende oorzaak is wanneer de penis uit de vagina of anus glijdt en met grote kracht de opening mist wanneer hij weer naar binnen wil of wanneer door te hard stoten het vrouwelijk schaambeen geraakt wordt. Ook te wilde bewegingen en te hevig masturberen kunnen een breuk tot gevolg hebben. En soms knakt de penis als je een erectie hebt in je slaap en je omdraait. Volgens onderzoek in de International Journal of Impotence Research, waarbij de wetenschappers seksuele standjes in relatie tot penisbreuken bekeken, loop je het meeste risico bij 'doggy style', gevolgd door 'missionaris' en 'girl on top'. Dat onderzoek werd gedaan onder 90 mannen in de leeftijd van 18 - 66 die ooit een penisbreuk hadden opgelopen. Doggy style zorgde bij hen voor 41 procent van de breuken, de missionaris-positie was verantwoordelijk voor ruim 25 procent van de breuken en girl on top veroorzaakte 10 procent van de penisbreuken. Dat laatste standje zorgde wel voor de meest ernstige verwondingen ten opzichte van de andere twee posities.
Niet alleen de positie waarin je vrijt kan een risico vormen, ook met wie en waar je vrijt telt mee. Uit Amerikaans onderzoek blijkt namelijk dat je meer risco hebt op een penisbreuk bij seks op ongewone plaatsen zoals je werk, je auto of een openbaar toilet. Bovendien blijkt uit hetzelfde onderzoek dat vreemdgangers vaker een penisbreuk oplopen dan mannen die met hun eigen partner vrijen.
Moet je naar de dokter met een penisbreuk?
De penis bestaat uit drie zwellichamen die zich bij een erectie vullen met bloed. Rond twee van die zwellichamen zit die eerder genoemde stevige bindweefsellaag. Scheurt dit bindweefsel, dan ontstaat er bloedverlies uit de zwellichamen naar andere delen van de penis. Hierdoor verdwijnt je erectie, kleurt je penis blauw-paars en zwelt deze enorm op omdat het bloed nergens heen kan. Bovenal doet een penisbreuk enorm veel zeer. In zeldzame gevallen ontstaat er ook letsel aan de plasbuis en staat de penis scheef. Je hebt dan moeite met plassen en er zit bloed in de urine.
Een penisbreuk is een noodgeval, dus een ritje naar de spoedeisende hulp is geen overbodige luxe. Als de plasbuis beschadigd is, is direct medisch ingrijpen namelijk noodzakelijk. De arts zal kijken naar de zwelling, kneuzing en positie van de penis en eventueel een echo, CT-scan of MRI laten doen. Bij een penisbreuk met scheefstand zal onmiddelijk geopereerd worden, waarbij de chirurg de scheur in het bindweefsel en eventueel de plasbuis hecht. Een operatie is niet altijd nodig, vaak wordt wel een rustperiode aangeraden van vier tot zes weken zonder seks of masturbatie. Meestal wordt ook pijnmedicatie en eventueel antibiotica voorgeschreven.
Heeft een penisbreuk gevolgen?
Na een operatie kunnen de meeste mannen zonder problemen weer seks hebben. Wel kan er vervelend littekenweefsel ontstaan waardoor de penis krom trekt. Ga je niet snel genoeg naar de dokter terwijl er wel een operatie nodig was, dan kunnen erectiestoornissen, pijn bij het vrijen of pijn bij het plassen het gevolg zijn.
Komt een penisbreuk vaak voor?
Een penisbreuk is gelukkig zeer zeldzaam. Kleinere penisletsels met kneuzing, zonder dat er sprake is van een echte penisbreuk, komen vaker voor. In de meeste gevallen gebeurt het bij jonge mannen.
- WebMD
- Nature.com
- Gezondheidenwetenschap.be
- The Washington Post