Doxylamine is een chemisch en illegaal ingrediënt tegen slapeloosheid
DroomSap klinkt als een onschuldig 'sapje' waar je lekker van gaat slapen. Veel mensen met slaapproblemen gebruiken het dan ook, of krijgen het aangeraden van iemand die ze kennen. Toch mag het niet in Nederland verkocht worden. Hoe zit dat en is het wel veilig?
Misschien stap je niet zo snel met slaapproblemen naar de huisarts. Bijvoorbeeld omdat je geen zware of verslavende slaapmedicatie wil gebruiken. Of omdat je liever een natuurlijk middel wil. Veel mensen blijken het drankje DroomSap te zien als een natuurlijk slaapmiddel en schaffen het om die reden aan. DroomSap legt de nadruk op de natuurlijke ingrediënten. Maar het werkzame deel zit hem niet alleen in de kruiden of honing, maar vooral in het chemische ingrediënt doxylamine.
Wat is doxylamine?
Doxylamine is een geneesmiddel dat in Nederland gebruikt wordt tegen slapeloosheid. Doxylamine maakt je suf en slaperig. De werking van doxylamine wordt bij DroomSap ingezet om slaap te bevorderen. Doxylamine kan ook bijwerkingen geven zoals duizeligheid, geheugenproblemen en een verhoogde oogboldruk.
Naast dat je bijwerkingen van doxylamine kunt krijgen, zijn er ook geneesmiddelen die je niet tegelijk met doxylamine mag gebruiken. Doxylamine kan de werking van onder andere middelen tegen depressie, pijnstillers en spierverslappers versterken. Alcohol kan het effect van doxylamine onvoorspelbaar veranderen.
Verkoop (zonder recept) in Nederland verboden
Vanwege de bijwerkingen is de verkoop van doxylamine zonder recept verboden. Alle producten met meer dan 7,5 milligram doxylamine worden aangemerkt als geneesmiddel en vallen daarmee onder de Geneesmiddelenwet, en moeten altijd door een arts worden voorgeschreven. DroomSap heeft een lagere dagdosering van doxylamine (6,52milligram) en valt daardoor onder de levensmiddelenwetgeving, en specifiek onder het regime van de novel food-wetgeving.
Een novel food - een 'nieuw' voedingsmiddel - mag alleen op de markt worden gebracht na een veiligheidsbeoordeling door de Europese risicobeoordelingsorganisatie EFSA én als de Europese Commissie markttoelating heeft verleend. Voor doxylamine als novel food is geen markttoelating aangevraagd. DroomSap met doxylamine in een dosering van minder dan 7.5 milligram is dus illegaal op de markt, en daarom mag dit product niet als novel food worden verkocht.
Meldingen gebruik DroomSap: van hartkloppingen tot hallucinaties
Bijwerkingencentrum Lareb ontving vijf meldingen met verschillende bijwerkingen bij het gebruik van DroomSap. De bijwerkingen varieerden van hartkloppingen, hallucinaties, onrustige benen (restless legs), onverklaarbare intense jeuk over het gehele lichaam, duizeligheid en dubbelzien. Vier mensen stopten met het gebruik van DroomSap en herstelden van hun bijwerkingen.
Het Nationale Vergiftigingen Informatie Centrum ontving in 2023 zeven meldingen over DroomSap. In 2024 tot begin oktober zijn dat er nu al negen. Klachten die gerapporteerd werden na inname waren onder andere bewustzijnsdaling, flauwvallen, hartkloppingen, angst, pijn op de borst, diarree en eenmaal kreeg een persoon een epileptische aanval na inname van een kleine hoeveelheid DroomSap.
Heb je problemen met slapen of ervaar je bijwerkingen? Bespreek dit altijd met je huisarts en meld bijwerkingen bij lareb.nl.
Dit artikel is geschreven door Bijwerkingencentrum Lareb. Dit is het Nederlandse meld- en kenniscentrum voor bijwerkingen van medicijnen, vaccins en gezondheidsproducten. Ook is Lareb het kenniscentrum voor medicijngebruik rondom de zwangerschaps- en borstvoedingsperiode: Moeders van Morgen. Om de veiligheid van medicijnen en vaccins te bewaken, verzamelt en analyseert Lareb meldingen van mogelijke bijwerkingen. Daarnaast doet Lareb vragenlijstonderzoeken en verspreidt Lareb kennis over bijwerkingen zo veel mogelijk.
Lees ook: Slaap je slecht? Probeer deze 5 manieren om beter te slapen