Cyber security expert Chris van ’t Hof: ‘Pak de handleiding van je slimme apparaat, stel een paar dingen in en dan voel je je een stuk veiliger’

Chris van 't Hof
Chris van 't Hof

Alles in ons huis is steeds meer verbonden met het internet. Slimme apparaten zoals je smart TV, thermostaat of deurbel maken jouw dagelijks leven een stuk makkelijker. Maar ook kwetsbaarder, want via deze apparaten kunnen criminelen digitaal bij je inbreken. Cyber security expert Chris van ’t Hof vertelt hoe dat werkt en hoe jij je daartegen kan beschermen.

Internetcriminaliteit

Het regelmatig updaten van je slimme apparaten zorgt er niet alleen voor dat het apparaat goed blijft werken, maar beschermt zeker ook  tegen internetcriminaliteit. In corona-tijd maken cybercriminelen daarbij meer gebruik van kwetsbaarheden in routers en IoT-apparatuur voor consumenten om zo toegang tot het bedrijfsnetwerk te krijgen. 

Wat is het gevaar als een crimineel jouw slimme apparaat hackt?

“Dat hangt af van het apparaat. Met slimme deurbellen en webcams kunnen ze een kijkje nemen in jouw privéleven. Slimme lampen, thermostaten en waterkokers kunnen ze aan- en uit zetten. Dan kan je jezelf afvragen: is dat erg? Het grootste gevaar is dat je router gehackt wordt, want dat is eigenlijk je digitale voordeur. Hackers kunnen via de router binnenkomen in andere apparaten. Dan ben je echt de sjaak, want dan kunnen ze je hele slimme huis besturen. De meeste mensen kopen een internetabonnement, pluggen de router in en kijken er nooit meer naar. Daar valt nog heel veel winst te halen, want je moet er gewoon voor zorgen dat al jouw slimme apparaten goed beveiligd zijn.”

En hoe doe je dat dan?

“Voor zowel de router als al je andere slimme apparaten is het belangrijk om in de handleiding te kijken hoe je de instellingen goed zet. Op doejeupdates.nl zie je waar je op moet letten. Een goede router wordt automatisch geüpdatet vanuit de provider. Gebeurt dat niet, dan moet je de handleiding erbij halen en uitzoeken hoe je de automatische updates aan zet. Dat is heel belangrijk, want updates fixen iets wat kapot was. Zodra er een update beschikbaar is, kijken kwaadwillenden mee: wat verandert er door de update? Dan gaan ze daar specifiek op zoeken. Zo vinden ze bijvoorbeeld honderdduizend webcams die nog op een oude softwareversie draaien. Die kunnen ze allemaal in één klap hacken. Daarom is het zo belangrijk om die updates snel te installeren, want zodra een update online komt, is de race begonnen om oude systemen te zoeken om te hacken. 

Het tweede dat van belang is, is het bedenken van een sterk wachtwoord. Veel apparaten worden geleverd met een standaard wachtwoord, en meer dan de helft van de mensen past dat niet aan. Als een hacker dan een handleiding van een apparaat met een standaard wachtwoord heeft, gaat hij online naar andere apparaten zoeken en dat wachtwoord uitproberen. Bij veel apparaten kan je dan zo naar binnen. Dus je moet echt zelf een sterk en lang wachtwoord bedenken. Het liefst een hele zin, dan ben je veilig.” Kom je er zelf niet uit, vraag dan iemand in je omgeving om hulp. 

Wat heeft de hacker eraan, als hij in jouw slimme apparaat inbreekt?

“Er kunnen verschillende motieven meespelen. Sommige hackers doen het gewoon voor de lol. Andere hackers gaan bewust zoeken naar iets wat pikant, vervelend of gênant is, om jou daarmee te chanteren. Een andere mogelijkheid is dat ze jouw apparaten willen gebruiken om anderen te hacken. Als een hacker bijvoorbeeld tienduizend webcams weet te hacken, kan hij die allemaal op één internetadres afvuren. Dan gaat die website plat, omdat al die webcams daarop inloggen. Dan ben je dus eigenlijk zelf onderdeel geworden van een crimineel netwerk dat sites platgooit. Een laatste motief, en dan wordt het echt vervelend, is dat ze één apparaat zoeken om binnen te komen in jouw thuisnetwerk, om vervolgens al jouw apparaten kapot te maken of daar interessante informatie uit te halen.”

Wat moet je dan doen als je merkt dat er een slim apparaat in jouw huis gehackt is?

“Een goede hacker doet het eigenlijk op een manier dat jij er niks van merkt. Soms werkt je apparaat wat trager, maar je eerste gedachte is dan vaak niet dat je gehackt bent. Stel je merkt het toch, dan moet je direct je wachtwoord veranderen en updates doen. Dat is het goede nieuws: de oplossing is vrij simpel.”

Ben je niet gewoon het veiligst af als je geen slimme apparaten gebruikt?

Tegenwoordig ontkom je er niet aan: er wordt zoveel aangeboden waar standaard een bluetooth- of internetverbinding bij komt. En daarnaast is het ook gewoon handig dat allerlei dingen automatisch gaan, die ontwikkeling is bijna niet tegen te houden. 

Alle slimme apparaten zijn simpelweg kwetsbaar, maar als je gewoon je updates doet en goede wachtwoorden instelt, hoef je je weinig zorgen te maken. Mijn advies is dus ook echt: neem gewoon even die paar minuten. Pak die handleiding erbij, stel een paar dingen in en dan voel je je een stuk veiliger.”

Voor meer tips en informatie kijk je op de website: www.veiliginternetten.nl/doejeupdates

In samenwerking met de Rijksoverheid

Auteur