Dit zegt je ontlasting over je gezondheid

Obstipatie, diarree of bloed in je ontlasting?

Getty Images

Het is helemaal niet zo gek om af een toe eens in het toilet te kijken om te zien hoe je ontlasting eruitziet. De vorm en kleur van je ontlasting kunnen je namelijk veel vertellen over je gezondheid!

Normale ontlasting is smeuïg en bruin van kleur. Dit kan veranderen onder invloed van het voedingspatroon, maar ook door bepaalde aandoeningen. Wanneer je rode kool hebt gegeten dan kan je ontlasting hiernaar kleuren, dat is normaal. Maar als je iets vreemds opmerkt, kun je beter even contact opnemen met je huisarts.[ITEMADVERTORIAL]

Harde ontlasting

Als de ontlasting hard en droog is en in keutels uiteenvalt, dan heeft de ontlasting te lang in de dikke darm gezeten. De dikke darm heeft dan veel water uit de ontlasting gehaald, waardoor deze hard wordt. Je kunt hierdoor last krijgen van verstopping.

Dunne ontlasting

Dunne en waterige ontlasting is mogelijk te snel door de dikke darm gegaan. Deze heeft hierdoor te weinig tijd gehad om genoeg vocht aan de ontlasting te onttrekken. Ook wanneer je buikgriep hebt, of ontstekingen in de darmen, kan diarree ontstaan.

Er zijn twee vormen van diarree: acute en chronische diarree. Acute diarree ontstaat plotseling en wordt vaak veroorzaakt door het buikgriepvirus. Ook bacteriën en parasieten kunnen acute diarree veroorzaken. Het eten of drinken van besmet voedsel is vaak de bron van deze ziekteverwekkers.

Chronische diarree is lang aanhoudende diarree, die vaak wordt veroorzaakt door chronische darmaandoeningen, zoals het prikkelbare darm syndroom, voedselallergieën, ziekte van Crohn of colitis ulcerosa.

Slijm en bloed

Een beetje slijm bij de ontlasting is noodzakelijk voor een goede stoelgang. Zonder slijm zou je obstipatie krijgen. Wanneer er overmatig slijm bij de ontlasting zit, betekent dit dat de darm geïrriteerd is. Er kan sprake zijn van ontstekingen.

Wanneer je helderrood bloed bij de ontlasting ziet, is dit meestal onschuldig. Het kan gaan om een wondje aan de anus, de darmwand of om aambeien.

Zie je strepen of klonten bloed in de ontlasting, dan kan dat wijzen op ontstekingen in de darmen. Vaak heb je dan ook last van diarree. In dit geval, en ook wanneer er overmatig slijm bij de ontlasting zit, moet je de huisarts raadplegen.

Pikzwarte ontlasting

Hele zwarte ontlasting kan wijzen op een bloeding vroeg in het spijsverteringskanaal, bijvoorbeeld de slokdarm, de maag of de dunne darm. Het bloed wordt dan zo vermengd met de ontlasting, dat het niet meer herkenbaar is als bloed. Pikzwarte ontlasting is een reden voor een bezoek aan de huisarts.

Ontkleurde ontlasting

De bruine kleur krijgt de ontlasting door galvloeistof. Galvloeistof wordt geproduceerd door de lever en opgeslagen in de galblaas. Vanuit de galblaas gaat het gal naar de darmen, waar het bijdraagt aan de vertering van vet.

Wanneer er onvoldoende galproductie plaatsvindt, is een leveraandoening de mogelijke oorzaak. Bij een obstructie van de galwegen, door bijvoorbeeld galstenen, is er wel genoeg gal, maar dan kan de gal niet meer in de darmen komen. Wanneer er geen gal in de darmen komt, zal de ontlasting witgeel kleuren.

Auteur