Doe de ontlastingstest: poep in een zakje
Sinds 2014 is er het bevolkingsonderzoek naar darmkanker. Hierbij worden mannen en vrouwen van 55 tot en met 75 jaar elke twee jaar gescreend. Voor dit onderzoek moet je een ontlastingstest gebruiken, oftewel: je stuurt je poep op zodat het laboratorium deze kan onderzoeken. Maar hoe doe je dat precies? En waar moet je op letten?
Om te beginnen, goed dat je meedoet aan het bevolkingsonderzoek naar darmkanker. Darmkanker is een van de meest voorkomende vormen van kanker en komt vooral voor bij mensen van vijftig jaar en ouder. Dagelijks overlijden 13 mensen aan de gevolgen van deze ziekte. De kans op genezing is veel groter als darmkanker in een vroeg stadium wordt ontdekt. En dat kan door je elke twee jaar te laten screenen.
Ontlastingstest
Het bevolkingsonderzoek bestaat uit een ontlastingstest. Deze 'poeptest' wordt opgestuurd naar het laboratorium. Daar kijken ze of er bloed in de ontlasting zit. Dat is niet altijd met het blote oog te zien. Als er bloed wordt gevonden, dan kan dit te maken hebben met darmkanker en is vervolgonderzoek nodig.
Belangrijk om te weten
- Bekijk het filmpje van het RIVM over hoe de ontlastingstest werkt.
- Bij het buisje zit een gebruiksaanwijzing. Lees deze goed door voordat je het buisje gebruikt.
- De ontlastingstest kan alleen gebruikt worden door de persoon die de uitnodiging van het onderzoek heeft ontvangen.
- Bewaar de ontlastingstest voordat je deze gebruikt tussen 2 en 30 graden, bijvoorbeeld in de koelkast. Je kunt de ontlastingstest het beste op een maandag, dinsdag, woensdag of donderdag doen. Verstuur de envelop binnen 24 uur met de post. Gebruik je de test op vrijdag? Zorg dan dat je de ontlastingstest voor 17.00 uur verstuurt. Verstuur de envelop niet in het weekend of vlak voor een feestdag.
- Er is maar een heel klein beetje ontlasting nodig.
- Zorg ervoor dat er géén water of urine bij je ontlasting komt.
- Totdat je de retourenvelop in de brievenbus doet, bewaar je deze in de koelkast.
- Je kunt het buisje slechts één keer gebruiken.
- Stuur het buisje niet terug als je niet wilt deelnemen, maar gooi deze weg.
Tips voor het opvangen van je ontlasting
- Je kunt een po gebruiken als je dat gemakkelijker vindt.
- Leg een aantal lagen wc-papier in de wc (pas op dat de wc niet verstopt raakt).
- Span een vuilniszak om je toiletpot: de zak vangt je ontlasting op.
- Doe een plastic zakje om je hand en vang je ontlasting op.
- Gebruik een krant of emmer om je ontlasting op te vangen.
- Gebruik een speciaal hulpmiddel voor het opvangen van ontlasting. Je kunt hiernaar informeren bij apotheken en drogisterijen.
- Tot slot: gooi de gebruikte hulpmiddelen weg in de prullenbak, spoel ze niet door het toilet.
Vragen?
Weet je nog niet goed wat je moet doen, is er iets misgegaan of heb je nog andere vragen? Neem contact op met jouw regionale screeningsorganisatie of bekijk de veelgestelde vragen op de website van het RIVM.
De uitslag
Heb je je ontlasting opgestuurd, dan ontvang je binnen tien werkdagen na het opsturen van de ontlastingstest de uitslag. Je krijgt de uitslag van het onderzoek via een brief van jouw screeningsorganisatie.
- RIVM
- Maag Lever Darm Stichting
- Bevolkingsonderzoek Nederland