Verzorging van je nieuwe tanden
Van je eigen tanden naar een kunstgebit is niet niks. Je zult moeten wennen aan het nieuwe gebit én aan de manier waarop je eruitziet met nieuwe tanden in je mond.
Allereerst maakt de tandarts een afdruk van je kaak in gips. Vaak laat hij ook foto's van je tanden maken. Aan de hand daarvan wordt gekeken of je bijvoorbeeld de kleur, de stand of vorm van de tanden wilt aanpassen.
Tanden trekken
Voordat het kunstgebit kan worden geplaatst, moeten je eigen tanden en kiezen er al uit zijn of getrokken worden. Het trekken van alle tanden en kiezen gaat niet in één keer, omdat het een te grote ingreep zou zijn.
De tandarts haalt eerst de kiezen eruit. Dat eet in het begin een beetje raar, omdat je dat niet gewend bent. Probeer zoveel mogelijk zacht voedsel te eten. Als het tandvlees na een paar weken is hersteld, verwijdert de tandarts de tanden. Direct daarna krijg je het kunstgebit.
Eerste dag met gebit
De eerste keer dat je in de spiegel kijkt, zal wel even schrikken zijn. Zeker als er iets aan de stand en kleur van je tanden is veranderd. Het gebit zal ook nog niet lekker zitten. Je mond moet er aan wennen. Een klemmend, soms pijnlijk gevoel kan het gevolg zijn. Het is belangrijk dat je het gebit toch laat zitten om zwelling van het tandvlees tegen te gaan.
Verzorging
Net als bij je natuurlijke gebit is goede verzorging noodzakelijk. Dat doe je door het kunstgebit 's ochtends en 's avonds buiten je mond met een daarvoor bestemd borsteltje en zeep schoon te borstelen.
Gebruik geen tandpasta, omdat dat te veel schuurmiddel bevat. Je tandvlees houd je in het begin schoon door te spoelen. Als later de wonden geheeld zijn, kun je je tandvlees en verhemelte met een zachte tandenborstel en tandpasta schoonmaken.
De eerste week is het aan te raden om het kunstgebit ook 's nachts te dragen, zodat je kaak en mond eraan wennen. Daarna is het juist beter om het kunstgebit uit te doen als je slaapt. Zo krijgt je kaak genoeg rust.
Vind je het vervelend om zonder tanden te slapen? Je kunt ook alleen de onderkant uit doen. Zolang je het gebit niet gebruikt, bewaar je het in een glas met reinigingsmiddel voor gebitten. Dat is te verkrijgen bij de drogist of apotheek.
Er zijn allerlei producten op de markt waarmee het gebit beter blijft zitten. Een voorbeeld is kleefpasta. Na het opbrengen van de pasta, blijft het gebit beter op zijn plek. Sommige mensen voelen zich zekerder door het gebruik van zo'n pasta.
Tips
-
Spreek met de tandarts goed af wat je de eerste dagen wel en niet kunt doen.
-
Laat je ook adviseren over de reinigingszeep, spoeling en borstel die je het beste kunt gebruiken voor het gebit en je tandvlees.
-
Gebruik nooit bleekwater of schuurmiddelen om het gebit te reinigen en leg het nooit in heet water.
-
Als je het mooie gebit dat je vroeger had terug wilt, neem dan een duidelijke kleurenfoto mee naar de tandarts.