Comfort in de keuken

Keuken
Getty Images

Koken, eten, natafelen: de keuken vormt vaak het hart van het huis. Een gezellige plek waar je, van alle gemakken voorzien, met plezier iets lekkers maakt voor jezelf en voor je gasten.

Je begint er de dag met thee en een ontbijt, bereidt er de lunch en het avondeten, zet er een kopje koffie en maakt er schoon. Al met al breng je veel tijd door in de keuken.

Een prettige en logisch ingerichte keuken zorgt voor meer gemak, kookcomfort en veiligheid. Voor de indeling zijn er een paar ­weetjes, met name de route en ­afstand tussen de veelgebruikte koelkast, het kooktoestel en de spoelbak. Je wilt voldoende ruimte om te kunnen werken, maar niet te ver heen en weer hoeven lopen.

Idealiter liggen koelkast, kook­toestel en spoelbak in een driehoek ten opzichte van elkaar. Tel je de ­afstanden tussen deze drie ­elementen bij elkaar op – ­gemeten vanaf de plaats waar je staat ­tijdens het gebruik – dan is een getal ­tussen de 6 en 10 meter ­optimaal. Een ­lagere uitkomst geeft aan dat er wel erg weinig ruimte is om ­(samen) te koken, een hogere ­betekent meer lopen.

Wil je een parallelle keuken of een kookeiland dan kun je een gangpad van om en nabij 100 cm breedte aanhouden tussen de werkbladen. Zo sta je elkaar niet in de weg en blijft de loopafstand beperkt.

Als de keukenopstelling recht is, wordt bovengenoemde ‘keuken­driehoek’ lastig. Een spoelbak in het midden is de meest voor de hand liggende indeling. Plaats de kookgelegenheid er niet te ver naast: maximaal 2 ­meter, afhankelijk van de beschikbare ruimte.

Aandacht voor ambacht

Bij de keukentrends zien we een ­opvallende rol voor ambachtelijk gemaakte onderdelen en details, van houten paneeldeuren tot handgemaakte tegels, en van precies passende schouwen tot smeed­ijzeren kast- en ladegrepen.

De herwaardering van het ambacht past bij de o zo belangrijke en noodzakelijke duurzame ­initiatieven. De producten zijn vaak lokaal gemaakt en veelal van materialen uit de omgeving, waardoor minder transport nodig is. Schadelijke stoffen worden vermeden en productie-afval wordt hergebruikt. De ontwerpen ­zullen degelijk en doorgaans goed te ­repareren zijn en gaan daardoor ­langer mee. Omdat er veel handwerk aan te pas komt, is elk stuk uniek en wordt het ongetwijfeld met liefde en toewijding gemaakt.

Het gebruik van oude ­technieken betekent niet dat het er ook ouder­wets uit zal zien. Stijlen en technieken van toen én van nu gaan prima samen. In een handgemaakte ­houten keuken in een nostalgisch-­landelijke stijl vind je hyper­moderne apparaten. En in een strakke moderne keuken staat gerust een traditioneel gietijzeren cooker-fornuis.

Is het budget niet toereikend voor een complete ambachtelijke keuken? Vervang dan onder­delen zoals kastdeuren, deurbeslag, ­achterwand of verouderde apparatuur en her­gebruik dat wat nog goed is.

Keuken zachte kleuren
Getty Images

Zachte kleuren

In de landelijke en ­ambachtelijke keukens van nu zien we veel zachte kleuren als grijsgroen en grijsblauw. De tinten ­combineren mooi met hout en met de vaak wat harde uitstraling van de ­apparatuur, die doorgaans in zwart, wit of chroom is uitgevoerd.

Je kunt ervoor kiezen om de ­wanden dezelfde kleur te geven als de kasten, zoals op de foto’s van de lichtgroene, blauwe en witte keuken te zien is. In plaats van een ­contrasterende achtergrond vormt de muur met kasten een geheel.

Moeite met kiezen? Een moodboard waarop je staaltjes legt met de gewenste verfkleuren, bouw­materialen en onderdelen ­(zoals een kraan en deurbeslag) kan ­helpen om te ontdekken wat de mooiste combinaties voor jouw droomkeuken zijn. 

Bron 
  • Plus Magazine