De doe-het-zelf-hypotheek is nauwelijks goedkoper dan een hypotheek met advies. Lees waar u op moet letten als u zelf de hypotheek gaat afsluiten.
Zelf de hypotheek afsluiten populair
Steeds meer consumenten sluiten zelf de hypotheek af. Nieuwe initiatieven voor online hypotheken schieten als paddestoelen uit de grond en bijna allemaal zeggen ze fors te groeien. Concrete cijfers over de online hypotheekmarkt zijn niet bekend, maar uit onderzoek van Stichting Erkend Hypotheekadvies (SEH) blijkt dat een kwart van het klantcontact tegenwoordig digitaal is.
Met de komst van internet is het zelf sluiten van de hypotheek een stuk toegankelijker geworden. Iedereen kan online hypotheken vergelijken en een offerte aanvragen. Daarnaast zijn hypotheken eenvoudiger geworden. Wie nu een hypotheek afsluit, hoeft nog maar een paar keuzes te maken.
Online hypotheek vaak uit kostenoverweging
De belangrijkste reden om zelf de hypotheek af te sluiten zijn vaak de lagere kosten. Sinds in 2013 de advieskosten apart in rekening worden gebracht, zoeken consumenten naar manieren om de advieskosten te verlagen. Een hypotheek zonder advies scheelt al snel 500 tot 1000 euro.
Dit maakt een online hypotheek ideaal voor wie (op latere leeftijd) de hypotheek wil oversluiten. De oversluitkosten zijn lager, waardoor oversluiten eerder voordelig is.
Doe-het-zelf-hypotheek nauwelijks voordeliger
Toch is het maar de vraag of u werkelijk goedkoper uit bent met een doe-het-zelf-hypotheek. Uit recent onderzoek van MoneyView blijkt het kostenverschil tussen een hypotheek met en zonder advies beperkt. In 4 klant-casussen werd een maximaal voordeel behaald van € 384,-.
Kanttekening: het gaat om het kostenvoordeel gedurende de totale eerste rentevastperiode. Het voordeel bij aanvang van de hypotheek is groter.
Doorslaggevend voor de hoogte van het kostenvoordeel is het assortiment van de aanbieder van online hypotheken. Met een brede keuze uit geldverstrekkers en hypotheekproducten is de kans groter dat u, naast lage afsluitkosten, ook de goedkoopste hypotheek sluit.
Aanbieders van online hypotheken bieden vaak alleen eigen hypotheekproducten aan. MoneyView adviseert dan ook een execution only speler te kiezen met ‘meerdere producten op het schap’.
Bij de aanbieders van online hypotheek is het aanbod van geldverstrekkers beperkt. MoneyView adviseert
Kennis- en ervaringstoets verplicht
De vraag is of dit opweegt tegen de kennis en ervaring van een hypotheekadviseur. Om de juiste keuzes te maken heeft u immers de nodige productkennis nodig en ervaring om de risico’s in te kunnen schatten. Een kennis- en ervaringstoets is daarom verplicht bij een execution only hypotheek.
Daarnaast adviseert een adviseur u bij het afdekken van de risico’s bij arbeidsongeschiktheid en overlijden.