Bij een energiecontract met een variabel tarief en een vaste looptijd mag de energieleverancier geen opzegvergoeding rekenen als de consument het contract opzegt.
Dat blijkt uit een uitspraak van de rechter in een zaak die Achmea Rechtsbijstand voor een klant heeft aangespannen omdat hij een forse opzegvergoeding moest betalen. De rechter bepaalde dat de hoogte van de opzegvergoeding vooraf altijd duidelijk moet zijn. Bij een variabel tarief is dat niet het geval. Een klant kan bij een variabel tarief niet zelf zijn opzegvergoeding berekenen. De opzegvergoeding is daardoor niet redelijk en dus hoeft de klant deze niet te betalen.
De energieleverancier hanteerde het tarief op het moment van opzeggen om de opzegvergoeding te berekenen. De leverancier zette het variabele tarief dus als het ware vast op de datum van opzegging. Dat mag niet, want het is een variabel tarief. Kortom, de klant hoeft geen opzegvergoeding te betalen.
Het advies van Achmea Rechtsbijstand is om bij een contract met een vaste looptijd en een variabel tarief geen opzegvergoeding te betalen bij tussentijdse opzegging. Consumenten die al een opzegvergoeding hebben betaald, kunnen de energieleverancier hierop aanspreken.
Het vonnis van de rechter is nog niet definitief, want de energieleverancier kan nog tegen het vonnis in beroep gaan.