Aambeien, puistjes en vieze geurtjes
Door een zwangerschap verandert je lichaam. Niet alleen je buik groeit, je kan ook last krijgen van zwangerschapskwaaltjes. Naast de bekende pijnlijke borsten en misselijkheid zijn er ook nogal wat gênante kwaaltjes. We hebben er zeven voor je op een rijtje gezet.
Overtollig gas
Een sterke stijging van hormonen kan zorgen voor een trage spijsvertering. Vrijwel iedere zwangere vrouw krijgt hiermee te maken. Niet alleen kun je last krijgen van obstipatie, ook veel vrouwen hebben last van overtollig gas en een opgeblazen gevoel. Door meer te bewegen en je voedingspatroon aan te passen, kun je dit mogelijk oplossen.
Aambeien
Een vervelende kwaal waar veel vrouwen last van krijgen tijdens de zwangerschap is aambeien (hemorroiden). Aambeien zijn uitstulpingen van het slijmvlies aan de binnenkant van de darm. De aambeien kunnen pijnlijk zijn, vooral tijdens en nadat je naar het toilet bent geweest. Soms gaan ze bloeden of raken ze ontstoken
Meer vaginale afscheiding
Vooral in de laatste fase van je zwangerschap kun je meer vaginale afscheiding krijgen. Zolang deze geen vreemde kleur krijgt, slecht ruikt of voor irritatie zorgt, is er niets aan de hand. Gebruik bij voorkeur geen inlegkruisjes, maar katoenen onderbroeken die je regelmatig verschoont. Als de afscheiding verkleurt, stinkt of irriteert, kun je een schimmelinfectie hebben. Raadpleeg dan je huisarts.
Zwangerschapsincontinentie
Een veelvoorkomende zwangerschapskwaal is ongewild urineverlies. Dit wordt veroorzaakt doordat de sluitspier is verslapt door de zwangerschapshormonen. Later in de zwangerschap kan het ook komen doordat de blaas wordt weggedrukt door de groeiende baarmoeder. Na de bevalling kampen ook nog veel vrouwen met ongewild urineverlies door een verzwakte bekkenbodem. In de meeste gevallen herstelt dit zich vrij snel. Vaak kunnen klachten ook opgelost worden door spierversterkende oefeningen voor de bekkenbodem.
Acné
Door de zwangerschapshormonen worden de vetklieren in je huid gestimuleerd en kunnen puistjes ontstaan. Probeer van de puistjes af te blijven. Hoe meer je eraan gaat zitten, hoe erger het wordt. Verzorg je huid met een product dat bij je huid past of vraag advies aan een schoonheidsspecialist.
Haargroei
Hormonen zijn verantwoordelijk voor nog een andere vervelende bijwerking van de zwangerschap: haargroei op ongewenste plaatsen. De haargroei kan ontstaan op de borsten, buik en soms ook in het gezicht. Harsen of epileren met een pincet zijn de veiligste methoden voor ontharing tijdens de zwangerschap.
Geur
Sommige vrouwen gaan beter ruiken tijdens de zwangerschap. Hierdoor ontwikkelen ze een afkeer voor bepaalde geuren. Ook zijn er vrouwen die hun vaginale afscheiding zelf gaan ruiken. Dit kan behoorlijk ongemakkelijk zijn, want ze maken zich zorgen dat anderen het ook ruiken. Dit is echter meestal niet het geval. De geur van de afscheiding is namelijk niet sterker geworden, maar hun reukvermogen is toegenomen. Denk je toch dat er iets aan de hand is? Ga dan naar de huisarts of de verloskundige om een schimmelinfectie uit te sluiten.
- WebMD