8 mogelijke oorzaken van een opgeblazen gevoel in de buik

Last van een opgezette buik?

Vrouw met buikpijn
Getty Images

Iedereen heeft er weleens last van: een opgezette, opgezwollen buik. In de meeste gevallen is het vrij onschuldig en komt het door te snel of te veel eten of een gasophoping in het maag-darmkanaal. Maar het kan ook ernstiger zijn, vooral als het in combinatie is met pijn. Een aantal mogelijke oorzaken van een opgeblazen, opgezette buik hebben we voor je op een rij gezet.

1. Winderigheid

Overtollig gas kan zorgen voor een opgezette buik en extreme winderigheid. Darmgas ontstaat door je microbioom, door het inslikken van lucht en een klein deel van het gas is afkomstig van je bloedsomloop. In de meeste gevallen is extra gasvorming onschuldig, maar wel vervelend.

2. Obstipatie

Obstipatie - ook wel constipatie genoemd - is een klacht waar veel mensen weleens mee te maken krijgen. Voedsel hoopt zich op in de darmen en je gaat minder dan twee of drie keer per week naar het toilet om te poepen. Hierdoor blijft je ontlasting te lang in je darmen en wordt het harder en droger. Vaak is dit te verhelpen door meer te bewegen, meer water te drinken en meer vezels te eten.

3. Voedselintolerantie

Ook een voedselallergie of -intolerantie kan zorgen voor een opgezwollen buik. Deze ontstaat dan na het eten van bepaalde voedingsmiddelen. Denk aan bijvoorbeeld lactose-allergie of coeliakie. De klachten verdwijnen zodra het voedingsmiddel waardoor de klachten ontstaan uit het dieet worden geschrapt. Raadpleeg een diëtist om je hierbij te helpen.

4. Verstoorde spijsvertering

Dyspepsie - ook wel indigestie genoemd - veroorzaakt ook pijn in de maag en een opgeblazen gevoel in de buik. Dyspepsie is een verzamelnaam voor problemen met het spijsverteringssysteem. Het is een onschuldige, maar wel vervelende aandoening. Je kan er last van krijgen door te veel (te vet en te gekruid) te eten, te veel alcohol drinken, medicijnen die de maag irriteren of een lichte maaginfectie.

5. Chronische aandoeningen

Minder onschuldige oorzaken van een opgezette buik zijn chronische aandoeningen als de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa en het prikkelbare darmsyndroom (PDS). Crohn en colitis zijn allebei chronische ontstekingen van de darm. Zo'n 90.000 mensen in Nederland hebben een chronische darmontsteking. Met PDS kampen veel meer mensen: geschat wordt dat deze aandoening bij 10 procent van de Nederlanders voorkomt. Bij PDS kunnen zowel diarree als verstopping ontstaan, omdat de darm te veel of te weinig bewegingen maakt.

6. Gynaecologische aandoeningen

Ook verschillende gynaecologische aandoeningen kunnen een opgezwollen buik veroorzaken. Denk aan: endometriose, het premenstrueel syndroom (PMS) en de overgang.

7. Maagslijmvliesontsteking

Een opgeblazen gevoel is ook een klacht die kan optreden bij een chronische of atrofische maagslijmvliesontsteking. De aandoening geeft vaak nauwelijks of slechts vage klachten waaronder dus een opgeblazen gevoel. Er zijn twee vormen van maagslijmvliesontsteking bekend: auto immuun gastritis en bacteriële gastritis.

8. Vocht vasthouden

Soms houdt je lichaam te veel vocht vast. Dit kan bijvoorbeeld ontstaan door een verandering in de hormoonhuishouding of te zout eten. Ook hier kun je je opgeblazen door voelen.

Heb je - misschien al een tijd - last van een opgezette buik? Blijf er niet mee rondlopen en ga met je klachten naar je huisarts.

Bron 
  • Nederlands Huisartsen Genootschap
  • Maag Lever Darm Stichting
  • Gezondheid.be
  • Zorgwijzer