Hoe vind je steun bij afscheid in tijden van corona?

Getty Images

Afscheid nemen van een overledene is het begin van het rouwproces. De maatregelen die getroffen zijn na uitbraak van het coronavirus maakt dit afscheid een stuk moeilijker. Juist een grote groep mensen om je heen kan steun bieden. Hoe kunnen we die steun toch nog krijgen? 

De uitvaartbranche moet maatregelen treffen om besmetting en verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Dat betekent dat afscheid nemen van een dierbare er heel anders uit gaat zien dan voorheen. Bij de uitvaart mogen op dit moment niet meer dan 30 mensen aanwezig zijn en alle aanwezigen moeten 1,5 meter afstand houden.

Condoleren

Condoleren met een hand of een knuffel gaat nu niet, maar daar zijn een aantal alternatieven voor bedacht. Een hand op je hart, je handen ineenslaan voor je borst of een luchtkus zijn voorbeelden van manieren om toch je medeleven te uiten. 

Uitvaart Hulplijn

Om mensen te helpen en te ondersteunen bij hun rouwproces, is Monuta de Uitvaart Hulplijn gestart. Medewerkers van het bedrijf beantwoorden vragen, bieden ondersteuning en geven troost op afstand. De Hulplijn is niet alleen voor directe nabestaanden, maar ook voor mensen die vragen hebben over hoe ze juist nu de steun kunnen bieden die nabestaanden nodig hebben. 

De Uitvaart Hulplijn is telefonisch 7 dagen per week bereikbaar, van 09.00 uur tot 21.00 uur, op 0800-7236274. Op werkdagen van 09.00 uur tot 17.00 uur is er ook een chat beschikbaar. 

Online forum of blog voor lotgenoten

Er is een groot aantal online fora waar nabestaanden hun ervaringen delen en elkaar troost bieden. Daarnaast zijn er blogs waar tips en verhalen van anderen gedeeld worden. De grootste fora en blogs zijn verbonden aan de uitvaartverzorgers zelf, te vinden op hun website. 

Verdriet bespreekbaar maken

Na het verlies van een dierbare kan het bespreekbaar maken van je verdriet bij familie of vrienden erg helpen bij de rouwverwerking. Nu kan het niet altijd face-to-face, maar wel via de telefoon of een videobelletje. Door met elkaar over het verlies van een dierbare te praten, kun je elkaar steunen in het verdriet. Daarnaast kun je zo het eenzame gevoel dat bij rouw komt kijken, tegengaan. Een luisterend oor bieden is voor veel mensen ook een laagdrempelige manier van steunbetuiging. 

Toch samen te herdenken

Er zijn een aantal mogelijkheden om toch samen de uitvaart te kunnen beleven. Hieronder een aantal tips. Zo is het mogelijk een livestream tijdens de dienst te starten of door de dienst te filmen en op een later moment samen te bekijken. Herinneringen ophalen en verhalen delen met familie, vrienden en andere nabestaanden tijdens een herdenkingsdienst (op een later moment) kan ook helpen bij de verwerking van het verlies van een dierbare.

Auteur