Mondkapjes tegen virussen als het coronavirus
Goede vraag! In deze rubriek gaat PlusOnline op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: werken mondkapjes goed tegen besmetting?
Nu het Wuhan-coronavirus (2019-nCoV-virus of Covid-19) wereldwijd steeds meer slachtoffers maakt, zijn de mondkapjes niet aan te slepen. Maar werkt zo'n mondkapje eigenlijk wel? En zo ja, welke moet je dan hebben?
Je kunt besmet raken met het coronavirus doordat het van mens op mens via kleine druppeltjes verspreidt, bijvoorbeeld door het hoesten, niezen of door lichamelijk contact. Met een mondkapje houd je die druppels tegen, zegt Coretta van Leer, arts-microbioloog aan de Rijksuniversiteit Groningen en gespecialiseerd in virussen, tegen Nu.nl. Let dan wel goed op of je het juiste mondkapje gebruikt.
FFP-maskers tegen virussen
Er zijn verschillende soorten beschermingsmaskers die specifiek beschermen tegen stofdeeltjes, giftige dampen, infecties en virussen. In de gezondheidszorg worden er twee gebruikt: het chirurgisch masker van dunne stof of papier dat de patiënt beschermt tegen ziekteverwekkers uit de neus of mond van bijvoorbeeld medisch personeel. Dit type mondkapje is wereldwijd het populairst, maar biedt dus geen bescherming tegen virussen die via de lucht worden verspreid, zoals het coronavirus. De tweede soort is een ademhalingsbeschermingsmasker: dit type masker beschermt de gebruiker wél tegen deze ziekteverwekkers.
Deze zogenaamde FFP-maskers (Full Face Protection-maskers) zitten strak rond de huid en filteren ultrafijne deeltjes. Ze worden gebruikt bij bijvoorbeeld lassen, het verwijderen van asbest, bouwwerkzaamheden en in ziekenhuizen. De maskers zijn ingedeeld in drie klasses. Ook hierin zijn verschillen. Zo hebben de tweede en derde klasse de beste filtercapaciteit.
Maar is het ook fijn, de hele dag zo'n masker op je gezicht? Hoogleraar medische microbiologie Bert Niesters van het UMCG zegt tegen het Dagblad van het Noorden dat in het dagelijks leven het gebruik van zo'n mondkap onhaalbaar is. "Het ademen is lastiger en meer vermoeiend. Je moet namelijk echt goed in- en uitademen. Dat houd je niet zo lang vol."
Zet het mondkapje goed op
Heb je het juiste FFP-masker, dan is het belangrijk dat je 'm goed opzet. Hij moet aansluiten op het gezicht, de neusbeugel aangedrukt, het bandje moet op de kruin en in de nek zitten. Als je een baard hebt, kun je het mondkapje niet dragen. Zet je het masker niet goed op, dan heeft het dragen ervan geen nut. Daarnaast ben je alsnog niet 100 procent beschermd, want bij het afzetten ervan kun je meteen weer een besmetting oplopen via de handen. Daarom is het belangrijk om het mondkapje regelmatig (met schone handen) te verwisselen.
Mondkapjes tegen virussen
Kortom: een mondkapje kán beschermen tegen virussen, maar dan moet je je wel goed houden aan hygiënevoorschriften. Zo moet je het juiste mondkapje op een goede manier opzetten en 'm regelmatig vervangen door een nieuwe. Daarnaast moet je je handen regelmatig wassen met water en zeep of alcohol, vooral ook voordat je het kapje weer afzet. Het is alleen veel effectiever om regelmatig je handen te wassen, te hoesten en niezen in de binnenkant van je elleboog en minimaal anderhalve meter afstand te bewaren.
- Nu.nl
- Medicamarkt
- DvhN