Video: antibiotica

Getty Images
 
Ons lichaam wordt doorlopend belaagd door vreemde organismen. Het eigen immuunsysteem is de eerste verdedigingslinie van het lichaam. Soms slaat echter ondanks alle afweermechanismen een ziekte toe. Bacteriën groeien en vermenigvuldigen zich door zich te delen. Als een infectie toegeschreven kan worden aan bacteriën, kan een arts een antibiotisch medicijn voorschrijven.
 
Sommige antibiotica worden synthetisch vervaardigd, maar de meeste worden gemaakt van bacteriën of organismen. Antibiotica doden de bacteriën die infecties veroorzaken, maar ze zijn niet effectief tegen virussen. 
 
Antibiotica kunnen bacteriën op meerdere manieren doden. Elke manier is erop gericht om de groei van de bacteriën te blokkeren. Eén manier is de celwand van de bacteriën aan te vallen terwijl ze zich delen. Sommige antibiotica binden zich aan enzymen die de bacteriën nodig hebben om hun celwand op te bouwen, waardoor ze zich niet meer normaal kunnen ontwikkelen. Door de verzwakte wand kan vocht binnendringen, waardoor de bacterie uiteindelijk openbarst.
 
Als antibiotica te vaak worden voorgeschreven of als een kuur niet volgens voorschrift wordt afgemaakt, kunnen bacteriën resistent worden. Dan kunnen ze niet meer met dezelfde antibiotica worden bestreden.
Auteur