Voordelig de zomer door

Getty Images

Bespaar-expert Marieke Henselmans geeft de beste tips om ook deze zomer voordelig door te komen.


Goed geïnformeerd/veilig op vakantie: voorkom boetes

Zet de Reisapp van de overheid op je smartphone. Kies het land van je bestemming en zie algemene informatie, bijvoorbeeld douaneregels.  Daarnaast zie je corona informatie. Als er tijdens je verblijf iets veranderd krijg je desgewenst bericht. Ze het noodnummer van je reisverzekering en van je bank in je telefoon. Schrijf noodnummers ook op een briefje.

Voorkomen beter én goedkoper dan genezen

Rond 25 juni komt de Plus Hart-gids uit, voor maar een tientje krijg je hartstikke goede tips, onder andere over preventie door een gezondere leefstijl. Minder ‘harde’ vetten en alcohol, minder met de auto, stoppen met roken: dat is allemaal goed voor de gezondheid én scheelt in de portemonnee.

Met huismerken merk je vooral verschil in prijs

Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat huismerken beduidend goedkoper zijn dan A-merken. Het scheelt maar liefst 45 procent.  Vijf jaar geleden was dat nog 24 procent. Misschien helpt dit prijsverschil om de huismerken eens een kans te geven. Doe met protesterende huisgenoten een blinde smaak-test. Bij Lidl zijn ze het goedkoopst.

Gezond eten het duurst?

Deze mededeling verscheen in de pers: gezonde artikelen zijn de laatste jaren harder in prijs gestegen dan minder gezonde sauzen, suiker, snacks en ijs. Je zou kunnen gaan piepen: zie je wel, we moeten wel ongezond eten. Maar dat is kinderachtig. Kies voor gezond, koop minder snoep, frisdrank en vet, en gebruik het bespaarde geld voor fruit en groente. 

Kleindochter vraagt € 1550?  Trap er niet in

Je krijgt een appje’van een kleinkind: he oma, ik heb gedoe met mijn telefoon, ik heb een nieuw nummer. Gooi het oude nummer maar weg ok? Het eerste dat je dan moet doen is het kleinkind bellen op het oude nummer. Grote kans dat er niets met de telefoon is, dat appje kwam van oplichters. Blokkeer ze direct.

Partner naar verpleegtehuis: 1

Als je partner naar een verpleegtehuis gaat moet er een keus gemaakt of je voor de AOW als apart (want apart wonend) of nog als samen (want nog getrouwd) beschouwd wil worden. Maak deze keus niet overhaast! Want hij heeft gevolgen voor de AOW, de eigen bijdrage CAK, toeslagen (huur- en zorg) en de belasting. Wie verkeerd kiest kan € 1000 per maand duurder uit zijn. Wie apart gaat krijgt hogere AOW maar ook hogere eigen bijdrage CAK. Controleer het hier. Vul het in als stel, en daarna voor elke partner apart. Globaal: Met een laag inkomen, weinig spaargeld en sociale huur is ‘apart’ gunstiger, met wat meer pensioen, vermogen en een koophuis is financieel samen blijven gunstiger.

Overwaarde benutten?

Hypotheek afgelost en wil je overwaarde benutten? Doe het niet. Ja, je kúnt een ‘opeethypotheek ’ nemen, maar je betaalt onevenredig veel rente. Je kun je huis verkopen en terug huren, dat is nog ongunstiger. Je blijft het meest in control als je kleiner gaat wonen, en wat overwaarde aan je buffer kunt toevoegen. De andere constructies zijn vooral gunstig voor de aanbieders.

Nog meer besparen? Kijk op rechtopgeld.nl