Biologische fruittaarten

Getty Images

Zelfgebakken taarten smaken nog lekkerder met natuurlijke appels, pruimen en peren.

Appeltaart met pruimen

Voor 10 tot 12 punten

  • 6 plakjes roomboterbladerdeeg
  • 4 stevige appels
  • 30 g blanke amandelen
  • 1 dl abrikozenjam
  • 3 rode pruimen
  • extra nodig: lage taartvorm (ø 24 cm)
  • bakpapier

Ontdooi de plakjes bladerdeeg en laat de oven voorverwarmen (200 °C). Leg de plakjes deeg versprongen op elkaar en rol ze uit tot een ronde lap (ø 30 cm). Bekleed de vorm met bakpapier, vet de rand in en leg het uitgerolde deeg erin. Snijd de geschilde appels in dunne partjes. Hak de amandelen fijn.

Verwarm de jam, roer de jam door een zeef en bestrijk de deegbodem ermee. Verdeel daar de appelpartjes en de amandelen over. Bak de taart in ± 25 minuten bruin en gaar. Was intussen de pruimen, verwijder de pitten en snijd het vruchtvlees in stukjes. Bestrijk de warme taart met de rest van de jam en bestrooi met amandelen en stukjes pruim. Lekker met een lepel crème fraîche.
Bereidingstijd: ± 45 minuten.

Appel-amandeltaart

Voor 12 punten

  • 250 g tarwebloem
  • 200 g witte basterdsuiker
  • zout
  • 100 g koude boter (+ extra om in te vetten)
  • 3 eieren
  • 2 eetlepels melk
  • 135 g fijngemaalde blanke amandelen
  • 3 stevige appels
  • 1 eetlepel maïzena
  • 400 g volle vanillekwark
  • poedersuiker
  • extra nodig: lage taartvorm (ø 26 cm)
  • bakpapier


Meng de bloem, 75 g suiker en een mespunt zout. Roer er 100 g in stukjes gesneden boter, 1 ei en de melk door. Kneed met koele hand tot een soepel deeg. Bekleed de vorm met bakpapier, vet de rand in en leg het uitgerolde deeg (ø 34 cm) erin. Zet de vorm 30 minuten in de koelkast. Verwarm de oven voor (200 °C). Snijd de schoongemaakte appels in partjes. Klop 2 eieren en 125 g suiker met de mixer romig. Voeg amandelen, maïzena en kwark toe. Vul de vorm met het mengsel en verdeel de appelpartjes erover.

Snijd het overhangende randje eraf. Bak de taart in ± 35 minuten lichtbruin en gaar en bestuif hem na het afkoelen met poedersuiker.
Bereidingstijd: ± 90 minuten (inclusief afkoelen).

Pruimentaartjes

Voor 4 taartjes

  • 5 vellen filodeeg (diepvries)
  • 75-100 g boter
  • 12 donkerrode pruimen (zoals Opal)
  • 4 eetlepels
  • custardpoeder
  • extra nodig: 4 kleine lage taartvormpjes (ø 10 cm)


Laat het filodeeg volgens de aanwijzingen op de
verpakking ontdooien. Verwarm de oven voor tot 200 °C.
Smelt de boter. Vet de vormpjes in met boter. Was en
ontpit de pruimen. Snijd de vellen deeg elk in vieren,
leg 1 velletje deeg in elk vormpje en bestrijk het deeg
met boter. Ga door totdat alle velletjes zijn opgebruikt.

Bestrijk ook het laatste velletje met boter. Verdeel de
custardpoeder over de taartbodempjes en leg de pruimen
erop. Knip de overhangende randjes eraf. Bak de taartjes
in de voorverwarmde oven in 15 tot 20 minuten lichtbruin
en gaar.
Bereidingstijd: ± 40 minuten.

Perentaart met steranijs

Voor 12 punten

  • 250 g tarwebloem
  • snufje zout
  • 70 g poedersuiker
  • 175 g
  • koude boter
  • 2 eierdooiers en 1 ei
  • 1 sinaasappel
  • 6 stevige peren
  • 200 g kristalsuiker
  • 50 g blanke rozijnen
  • 6 steranijs-sterren
  • 10 gepelde walnoten
  • extra nodig: zesteur
  • bakpapier
  • vormpje met stervorm


Meng bloem, zout en poedersuiker. Snijd met twee messen de boter erdoorheen. Voeg de dooiers toe. Kneed een deeg en leg dit 30 minuten in de koelkast. Schil de sinaasappel met de zesteur en pers hem uit. Snijd de schoongemaakte peren doormidden. Kook in 1 liter water: sinaasappelsap en -schillen, de kristalsuiker, rozijnen en ster­anijs. Voeg de peren toe, draai het vuur uit en laat ze helemaal afkoelen. Snijd sterretjes uit het deeg, rol de rest uit (ø 24 cm) en leg dit op een bakblik.

Plak de sterren met losgeklopt ei op de rand. Bak de bodem in de voorverwarmde oven in ± 20 minuten gaar. Laat de peren uitlekken, leg ze in een ovenschaal en laat ze onder de hete grill lichtbruin kleuren. Verdeel peren, rozijnen, steranijs en sinaasappelschilletjes over de afgekoelde koekbodem en serveer direct.
Bereidingstijd: ± 90 minuten (inclusief afkoelen).

Auteur