Bacteriën zijn de boosdoener
Vaak naar het toilet moeten, een brandend gevoel tijdens het plassen, slechts enkele druppels plassen, troebele urine. Dat wijst op een blaasontsteking...
Wat is er bij een blaasontsteking (cystitis) precies aan de hand? Er is sprake van een ontsteking van het slijmvlies in de blaas. Maar ook een ontsteking van de lagere urinewegen wordt een blaasontsteking genoemd.[ITEMADVERTORIALWEBSHOP]Bacteriën
De bacteriën die de ontsteking veroorzaken, kunnen op twee manieren tot de urinewegen doordringen. Via de bloedsomloop en, wat veel vaker voorkomt, van buitenaf via de urinebuis.
Vrouwen hebben een kortere urinebuis dan mannen en de uitgang van de urinebuis ligt bij hen veel dichter bij de anus; in deze omgeving wemelt het van de bacteriën.
Bacteriën kunnen makkelijk in de urinebuis terechtkomen en vervolgens een blaasontsteking veroorzaken. Bij vrouwen komt blaasontsteking daarom ook veel vaker voor dan bij mannen.
Bacteriën slaan met name toe wanneer de weerstand niet optimaal is. Maar ook als u onvoldoende hygiënisch te werk gaat (niet voor niets wordt vrouwen aangeraden hun billen van voren naar achteren schoon te maken).
Geslachtsgemeenschap kan ervoor zorgen dat er vreemde bacteriën binnendringen. Een vorige blaasontsteking waarbij niet alle bacteriën uitgeroeid zijn, kan eveneens opnieuw een bron voor een ontsteking vormen.
Afvoer van urine
Niet na elke infectie ontstaat er per definitie een ontsteking. Daar is meer voor nodig. Vooral de afvoer van urine speelt daarbij een grote rol. Als die afvoer goed is en de blaas steeds goed geleegd wordt, krijgen bacteriën nauwelijks een kans iets uit te spoken en zich te vermeerderen.
Veel drinken en daarmee zorgen voor een voortdurende doorspoeling van de blaas is belangrijk. Maar als bijvoorbeeld bij een zwangerschap of door een ontsteking de urineleider vernauwd is en er regelmatig wat urine in de blaas achterblijft, dan is dat een prachtige voedingsbodem voor de bacteriën. De kans op een ontsteking is dan veel groter.
Behandeling
Een blaasontsteking kan vanzelf overgaan door veel water te drinken. Ook een natuurlijke behandeling met kan soms uitkomst bieden. Zo kunt u een antibioticakuur vaak vermijden.
Complicaties bij een blaasontsteking in de vorm van nierbekkenontsteking komen voor. Raadpleeg daarom altijd een arts. Doe dit zeker als uw urine rood, roze of donkerbruin is gekleurd!