Hoe werkt het als hij overlijdt?

Mijn oom is gehandicapt en woont in een instelling. Mijn zus en ik zijn de enige nog levende familieleden. Zijn beide ouders zijn overleden en zijn zus (onze moeder) ook. Hoe werkt het met de erfenis als hij overlijdt?
Marije de Rooij, namens allesovererven.nl:
De kans is groot dat uw oom geen testament gemaakt heeft. Als dat klopt en als hij zelf geen kinderen en partner heeft, dan zouden zijn ouders en zijn broers en zussen aan de beurt komen als erfgenaam. Omdat zijn enige zus (uw moeder) ook is overleden, gelden de wettelijke regels van plaatsvervulling.
Haar kinderen erven in haar plaats. Uw zus en u zijn dan dus erfgenaam, ieder voor de helft.
Nadat uw oom is overleden, moet u in principe nog door een notaris laten vaststellen dat u erfgenaam bent.
De notaris maakt daarvoor een verklaring van erfrecht. De notaris controleert of uw oom een testament had en of uw zus en u inderdaad de erfgenamen zijn. U kunt hiervoor na het overlijden van uw oom een notaris benaderen (dat gaat niet automatisch).
Als uw oom onder bewind of onder curatele staat, is het handig om na zijn overlijden contact op te nemen met zijn bewindvoerder of met de curator. Die taak eindigt weliswaar met het overlijden van uw oom, maar de bewindvoerder of curator heeft wel alle gegevens die voor u als erfgenamen van belang zijn.