Hoe (on)gezond is drop?

Verslavend lekker door de geraffineerde suikers die erin zitten

Pot drop
Getty Images

Zoet, zout, dubbelzout - we zijn er gek op. Hoewel in heel ­Europa drop wordt gegeten, is het snoepje vooral ten noorden van Antwerpen populair. Is die zak eenmaal open, dan móet hij leeg. Is dat erg?

Onder dropliefhebbers sloeg het nieuws van snoep­fabrikant Haribo twee jaar geleden in als een bom: de productie van trekdrop wordt gestopt! Televisiekok Pierre Wind, die trekdrop gebruikt in sommige gerechten, kon er niet over uit: “Een klap in mijn gezicht!” Hij kondigde aan zelf trekdrop te gaan maken. Dat is er niet van ­gekomen, laat zijn woordvoerder desgevraagd weten.

Twee kilo per persoon

Drop maken is best eenvoudig, je hebt er het wortel­sap van de zoethoutplant (Glycyrrhiza glabra) voor nodig. Dit kook je in water tot een papje en je laat het indikken, even filteren en voilà! Dat wil zeggen: dan heb je blokdrop, de basis voor drop. In deze vorm wordt het ook wel laurier­drop genoemd. Waarom, dat is niet helemaal duidelijk. Misschien omdat blokdrop vroeger in laurier­bladen werd ­verpakt? Om er vervolgens een echt lekker dropje van te maken, heb je smaakstoffen zoals honing, salmiak of anijs nodig. Plus een bindmiddel zoals ­gemodificeerd zetmeel, gelatine of het van oudsher gebruikte Arabisch gom. Voor het oog dan nog een glansmiddel, en voor extra zwarte drop kleur je het bij met koolstof of karamel.

De zoethoutwortel, het ingrediënt dat drop de smaak van drop geeft, gedijt goed het Middellandse Zeegebied. Vandaar waarschijnlijk dat er in Spanje zeer veel drop wordt geproduceerd. Maar het ­meren­­deel wordt ­geëxporteerd naar landen waar ze meer van drop houden. Daarvoor moet je toch vooral ten noorden van Antwerpen zijn. Nederlanders zijn koplopers met circa twee kilo per jaar per ­persoon. Zoet, zout, dubbelzout, allerlei ­variaties met ver­leidelijke, bizarre of nostalgische namen, van ­heksendrop tot harlekijntjes, van visjesdrop tot zoute schuinen. Vergeet ook autodrop, Engelse drop, ­pottertjes, winegums, dropveters, kokindjes en ­katjes niet (excuses als jouw favoriet ontbreekt).

Dooreet-factor

Herkenbaar voor veel dropfans: als het zakje open is, moet het leeg. Dat drop zo verslavend is, komt door de ­geraffineerde suikers die in de meeste soorten zijn ­verwerkt. Deze zorgen ervoor dat je hersenen steeds meer suiker nodig hebben om te kunnen werken. Dus blijf je dooreten.De wortelstok van de zoethoutplant is van zichzelf zoet. Hij bevat de stof glycyrrhizine die dertig tot vijftig keer zo zoet is als suiker, maar niet schadelijk voor het gebit. De hele dag op een stokje zoethout kauwen, wat kinderen vroeger graag deden, tast het glazuur dus niet aan. Van zoethout wordt ook thee gemaakt, al dan niet in combinatie met andere planten­extracten, zoals de populaire Sterrenmix. Dit lijkt heilzaam te zijn voor de maag en spijsvertering. Een laurierdropje bij verkoudheid, keelpijn en hoesten is vermoedelijk ook niet verkeerd. Er zijn aanwijzingen dat zoethoutwortelextract werkt tegen ontstekingen en virussen, maar wetenschappelijk bewijs ontbreekt.

Hoge bloeddruk

Het is echter verstandig om matig te zijn met drop en thee die glycyrrhizine bevat, want bij inname van grote hoeveelheden kan deze stof de werking van de nieren ­verstoren en daardoor leiden tot een hoge bloeddruk. Als er glycyrrhizine in een product zit, staat op het etiket dat het zoethout, zoethoutwortel, zoethoutwortelextract, blokdrop, lakritz of liquorice bevat. Het is niet bekend hoe het stond met de bloeddruk van Charlie Chaplin nadat hij in de film The Gold Rush (1925) als arme goudzoeker zijn schoen had opgegeten om te voorkomen dat hij van honger zou sterven. Wat de geschokte kijkers indertijd niet wisten, was dat de schoen speciaal voor de film was gemaakt. Van drop.

Geniet met mate

Door het eten van veel drop of het drinken van veel zoethoutthee houd je vocht vast en daardoor kan je bloeddruk stijgen. Dit effect van de stof glycyrrhizine verdwijnt als je stopt met drop eten. Een volwassen man of vrouw kan op een dag zonder problemen 120 gram drop eten of een halve liter zoethoutthee drinken, dat komt neer op 20 tot 25 dropjes of 3 tot 4 kopjes thee. Mensen met (aanleg voor) een hoge bloeddruk of het vasthouden van vocht moeten voorzichtiger zijn, voor hen geldt een advies van maximaal 8 dropjes per dag en 1 tot 2 kopjes zoethoutthee. Ook kinderen zijn gevoelig voor de effecten van glycyrrhizine, 5 dropjes per dag is de grens.

Dit artikel verscheen eerder in +Gezond oktober 2022. Abonnee worden van het blad? Dat doe je in een handomdraai.

Bron 
  • Plus Gezond