Te lage bloeddruk

Getty Images

Een kwart van de Nederlanders kampt met een hoge bloeddruk; een onbekend aantal heeft juist last van een lage bloeddruk.

Wanneer is er sprake van een te lage bloeddruk?
Als je een bloeddruk hebt van 100/60 mmHg of minder.

Hoe komt het dat de bloeddruk zo laag is?
Vaak is er geen duidelijke reden. Je kunt gewoon van nature een lage bloeddruk (hypotensie) hebben. Een tijdelijk te lage bloeddruk komt ook voor, bijvoorbeeld door hevige transpiratie, bloedverlies of ernstige diarree.

Lage bloeddruk kan verder ook ontstaan door te veel alcohol drinken en door het gebruik van medicijnen als antidepressiva, plaspillen (diuretica), pijnstillers en bloeddrukverlagende middelen. Een heel enkele keer is een ernstige allergische reactie de boosdoener. Ook kan een lage bloeddruk ontstaan door een slechte hartfunctie, bijvoorbeeld na een hartinfarct, bij hartfalen of bij een hartritmestoornis.

Ank van Drenth, als arts werkzaam bij de Nederlandse Hartstichting: “Als het hart onvoldoende pompkracht heeft, kan het onvoldoende druk in je slagaders opbouwen.”

Hoe erg is een lage bloeddruk?
Helemaal niet erg: het geeft geen enkel risico voor je gezondheid. Sterker nog: je mag in je handen wrijven als je een lage bloeddruk hebt, zeker op oudere leeftijd, vindt Ank van Drenth. “De bloeddruk stijgt namelijk met de jaren. Dat is een natuurlijk proces. En iedereen weet dat een te hoge bloeddruk – boven de 140/90 mmHg – een groter risico geeft op hart- en vaatziekten.”

Een lage bloeddruk kan wel hinderlijk zijn. Van Drenth: “Als je ’s morgens opstaat kun je je bijvoorbeeld een paar seconden of minuten duizelig voelen of licht in het hoofd. Soms heb je de neiging tot flauwvallen of voel je je wat meer moe. Maar ben je eenmaal goed en wel weer in de verticale stand, dan verdwijnen die klachten.”

Wat is eraan te doen?
Een ‘natuurlijke’ lage bloeddruk hoeft niet te worden behandeld. Is er een duidelijke oorzaak dan moet daar wel wat aan worden gedaan. Als medicijnen de boosdoener zijn, kan de arts bijvoorbeeld de dosis veranderen of een alternatief medicijn voorschrijven. En als het vermoeden van een hartkwaal bestaat, zal de huisarts doorverwijzen naar de cardioloog voor onderzoek.

Last van bijverschijnselen zoals duizeligheid? Ga dan altijd even naar de huisarts. Tegen duizeligheid helpt goed drinken, alcohol vermijden, langzaam opstaan na het zitten of liggen, en wat meer zout eten (kopje bouillon, wat zoute of zoete dropjes). Een elastische kous kan helpen om de bloeddruk in het onderste deel van het lichaam te stimuleren. Van Drenth: “En voel je je erg licht in het hoofd, leg dan de benen omhoog, dan knap je snel op.”

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine