Houd u aan de Schijf van Vijf
Gezond eten doet u nog steeds volgens de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Maar in de loop van de jaren zijn er wel wat regeltjes aangepast. Want die boterham met kaas bijvoorbeeld kunt u beter niet meer dagelijks eten, tenzij het gaat om 20+ kaas.
Elke schijf heeft zijn eigen nut. Hieronder leest u waarom al deze voedingsmiddelen in uw eetpatroon thuis horen.
Schijf 1: Groente en fruit
Groente en fruit zijn belangrijke leveranciers van vitamines, mineralen en vezels. Bovendien helpen ze de kans op hart- en vaatziekten en sommige vormen van kanker te verminderen. Eet daarom iedere dag minimaal tweehonderd gram groente en twee stuks fruit.
Schijf 2: Brood en aardappelen
Brood, aardappelen, rijst, pasta en peulvruchten zijn rijk aan zetmeel en vezels en bevatten nauwelijks vet. Zorg er dan ook voor dat u deze producten volop gebruikt, want ze vormen een goede basis voor een gezonde voeding en zijn absoluut geen dikmakers.
Schijf 3: Zuivel, vlees(waren), vis en ei
Kies bij zuivel het liefst voor producten met weinig of geen verzadigd vet en zo min mogelijk toegevoegde suiker. U kunt dus beter een 30+ kaas kiezen die minder verzadigd vet en minder zout bevat dan een volvette 48+ kaas.
Voor de broodnodige eiwitten, B-vitamines en mineralen zoals ijzer eet u vlees (waren), vis, schaal- en schelpdieren en ei. Ook de plantaardige vleesvervangers (zoals tahoe, tempé en vegetarische burgers) zijn goed. Kies ook hier voor magere producten, zoals ham en kip. Vis is altijd goed, mits het niet altijd gepaneerd is. Dit korstje zorgt voor extra calorieën en vet.
Schijf 4: Vetten en olie
Vetten en cholesterol zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ons lichaam kan niet zonder vetten. Maar het ene vet is het andere niet. Om het cholesterolgehalte op peil te houden, is het belangrijk om niet teveel producten met cholesterol te eten. Maar nog belangrijker is het om te kiezen voor de juiste vetten. Er zijn verzadigde vetten en onverzadigde vetten.
Verzadigde vetten
Van verzadigde vetten heeft u zo min mogelijk nodig. Deze vetten laten de hoeveelheid slecht cholesterol (LDL) in het bloed stijgen. Dit is niet goed voor de gezondheid omdat teveel LDL in het bloed de kans op hart- en vaatziekten vergroot. Verzadigde vetzuren hebben een groter effect op het bloedcholesterolgehalte dan cholesterol uit de voeding. Verzadigde vetten zitten vaak verborgen in voedingsmiddelen zoals volle zuivelproducten en vette vleessoorten. Maar ze zitten ook in roomboter, margarine in een wikkel, koekjes, chocolade en gebak.
Onverzadigde vetten
In olie, margarine in een kuipje, flessen met vloeibare margarine en frituurolie zitten vooral onverzadigde vetten. Onverzadigde vetten heeft u wel nodig. Deze vetten worden van planten gemaakt en zijn essentieel. Dat betekent dat uw lichaam ze niet zelf kan maken. U heeft ze nodig voor de opbouw van uw cellen en uw weerstand. Bovendien breekt de goede cholesterol (HDL) uit onverzadigde vetten de slechte cholesterol (LDL) uit verzadigde vetten af en verlaagt daarmee het cholesterolgehalte in het bloed. Onverzadigde vetten zitten ook in vis, noten, mayonaise en plantaardige oliën (olijfolie).
[ITEMADVERTORIAL]
Gezonde vette vis
Alle vissoorten bevatten onverzadigde vetten. Vette vissoorten, zoals haring, makreel, zalm en paling bevatten echter de meeste onverzadigde vetzuren. Daarom raadt het Voedingscentrum aan tenminste twee keer per week vis te eten, waarvan minimaal één keer vette vis. Zorg ervoor dat u bij de bereiding van vis ook gebruik maakt van onverzadigde vetten, zoals producten op basis van olijfolie. Mensen die tweemaal per week vette vis eten hebben een veel lagere kans op een hartinfarct en op hart- en vaatziekten.
Schijf 5: Drink veel vocht
Veel drinken is essentieel voor de afvoer van afvalstoffen en het voorkomen van uitdroging. Drink daarom minimaal twee liter per dag. De voorkeur gaat uit naar water, bronwater, light-frisdranken, thee en koffie zonder suiker.
Meer weten over de Schijf van Vijf? Kijk op www.voedingscentrum.nl
- Voedingscentrum