Hierom zijn eieren zo gezond

Getty Images

Gebakken, gekookt en gepocheerd. Of geverfd en verstopt in de tuin. Wie lust er geen eitje bij het ontbijt of op een ander tijdstip op de dag? Feiten en fabels over ei.

Eieren zijn gezond. Van eieren wordt u niet dik. Een gemiddeld gekookt ei bevat maar 75 kcal. Eieren bevatten anti-oxidanten, die ouderdomsgebonden oogziektes kunnen tegengaan.

Bron van eiwitten

Eieren zijn rijk aan alle essentiële aminozuren. Bovendien zijn ze een bron van biologische, hoogwaardige eiwitten. Tot slot bevatten eieren nuttige stoffen als ijzer, choline, foliumzuur en de vitamines B2, B12, E en D.

Versheid

Om erachter te komen of een ei nog vers genoeg is om te eten, hoef je deze alleen maar in zout water te leggen. Hoe meer de bolle kant omhoog komt drijven, hoe ouder het ei is. Dat komt door de luchtkamer van het ei. Deze wordt groter, naarmate het ei ouder wordt.

Na zes weken is de luchtkamer zo groot, dat het ei in zijn geheel kan blijven drijven. Dan wordt het echt tijd om het ei weg te gooien. Als u een vers ei openbreekt, zie je een ronde, stevige dooier en doorzichtig eiwit dat weinig uitloopt. Uiteraard wordt de versheid van een ei ook gecontroleerd voordat het in de winkel terechtkomt.

Cholesterolgehalte

Het idee dat veel eieren eten slecht is voor uw cholesterolgehalte, is niet helemaal waar. Zolang u niet meer dan 300 mg cholesterol per dag binnen krijgt en weinig andere producten eet met verzadigde vetten, zit u goed. Bij een ei is het wit vrij van cholesterol, de eidooier bevat 200 mg. U kunt dus zonder problemen twee tot drie eieren per week eten.

Wilt u iedere dag een eitje, dan moet u ervoor zorgen dat u zo min mogelijk andere producten eet waar veel cholesterol in zit. Dat zijn bijvoorbeeld vette vleeswaren en kazen, boter en margarines die hard worden in de koelkast, zoete snacks en tussendoortjes.

Salmonella

Salmonella is een darmbacterie die via besmet voedsel elk jaar ongeveer 50.000 mensen ziek maakt. Het grootste risico om ziek te worden, loop u als je eieren niet goed verhit of rauw ergens doorheen mengt. De bacterie leeft in de darmen van pluimvee en varkens en verspreidt zich via ontlasting. Mensen kunnen ook drager zijn en door slechte hygiëne levensmiddelen besmetten.

Sommige soorten salmonella kunnen voedselvergiftiging veroorzaken. Dat merk je meestal binnen twaalf tot zesendertig uur. Diarree, buikkrampen, hoofdpijn, lichte koorts, rillingen, misselijkheid, slaperigheid en overgeven zijn de meest voorkomende klachten. Bij de meeste mensen verdwijnen de klachten weer na twee tot drie dagen. Maar bij ernstige ziekteverschijnselen is antibiotica noodzakelijk. Rust en veel drinken zijn over het algemeen de beste remedie om van de vergiftiging af te komen.

Na besmetting kunt u nog maandenlang drager zijn van de bacterie zonder dat je klachten ervaart. Let op: de salmonellabacterie kan dodelijk zijn als u uitdroogt of als uw nierfunctie uitvalt. Loop dus niet te lang door met een voedselvergiftiging!

Vogelgriep

Het is vrijwel onmogelijk dat je door het eten van eieren besmet raakt met het vogelgriepvirus. U kunt de ziekte alleen oplopen na intensief contact met zieke en dode vogels. Is een ei toch besmet met de vogelgriep, dan overleeft het virus verhitting in de steel- of koekenpan niet.

Pasen

Eet u met Pasen wat meer eieren dan normaal? Dat is geen probleem. Op het cholesterolgehalte in uw bloed heeft dit nauwelijks effect. Een eitje dat is beschilderd met eierverf of viltstiften, kunt u zorgeloos opeten. Kook eieren wel hard, tenminste negen minuten. Zo voorkomt u een salmonellabesmetting.

Lees hier waar de traditie eieren zoeken vandaan komt.

Tips

  • Schone eieren zijn langer houdbaar dan eieren waar vuil aan zit. De schaal van een ei is erg poreus en daardoor kunnen gemakkelijk bacteriën binnendringen.
  • Bewaar eieren niet langer dan twee tot drie weken en leg ze in de koelkast.
  • Voordat je gekoelde eieren eet, kunt u ze het beste eerst op kamertemperatuur laten komen.
  • Als er een bloedstipje te zien is in het ei, is er nog geen sprake van bevruchting. Het is wat bloed van de kip en ongevaarlijk.
  • Leg eieren niet naast sterk geurende levensmiddelen. Door de poreuze schaal neemt een ei heel snel de geur van deze producten over.
  • Als je een vers ei schudt, hoor je niets. Is het ei oud, dan hoor je het klotsen.
Auteur