Het wordt mogelijk een verzoek tot echtscheiding of een geschil met de gemeente over een vergunning via internet bij de rechtbank in te dienen. De digitalisering gaat gelden voor de civiele rechter en de bestuursrechter, niet voor de strafrechter.
De Eerste Kamer heeft hiertoe medio juli met algemene stemmen enkele wetsvoorstellen aangenomen. De wetten treden op zijn vroegst op 1 februari volgend jaar in werking. De digitalisering zal in fasen worden ingevoerd. Eerst gaan professionele partijen als advocaten en gerechtsdeurwaarders hun stukken digitaal indienen, later kunnen particulieren via internet stukken indienen over bijvoorbeeld een betalingsconflict of een ontslagzaak. Dit laatste vindt naar verwachting plaats in de tweede helft van 2018.
Civiel
Het civiele proces wordt eenvoudiger. Dit zijn conflicten tussen particulieren, organisaties of bedrijven onderling. Er komt één basisprocedure die bestaat uit 1 schriftelijke ronde, 1 mondelinge behandeling bij de rechter en daarna de uitspraak. Alle civiele procedures beginnen met een digitale procesinleiding. Al vrij snel na de start van de procedure volgt de mondelinge behandeling. Voor hoger beroep en cassatie in civiele zaken komt er ook een eenvoudige, digitale procedure.
In het bestuursrecht, conflicten waarbij een overheidsorgaan is betrokken, werd al geëxperimenteerd met digitaal stukken indienen. Hier zal niet veel veranderen in de procedures.
Bron: www.rechtspraak.nl