Zoals nasi goreng (letterlijk: gebakken rijst) in Nederland tot een bijna Nederlands rijstgerecht met groenten en vlees is geworden, is in menig Frans gezin 'Couscous' een snel-klaar-gerecht met zijn oorsprong in het koloniale verleden... Couscous is in dit geval niet alleen het ingrediënt, maar ook de naam van het gerecht, dat met couscous wordt gegeten. Couscous wordt gemaakt van meel van durumtarwe, een harde tarwe die al heel lang in Marokko wordt verbouwd. Behalve de couscous die gaar gestoomd moet worden is vooral de snel klaar couscous verkrijgbaar in de meeste supermarkten. Ras el hanout, een speciaal specerijenmengsel (‘hoofd van de winkel’ betekent eigenlijk het beste uit de winkel) is, net als oranjebloesemwater kant-en-klaar verkrijgbaar in speciaalzaken, delicatessenafdeling van goed gesorteerde supermarkten, horecagroothandels of in Marokkaanse en Turkse winkels.
Ingrediënten
- 1 ui
- 3 worteltjes, niet te klein eventueel 1 kleine winterwortel
- 2 courgettes
- 3 appels (Gala, Golden Delicious, later in het seizoen Goudreinette)
- sap van 1 citroen
- 1 eetlepel rozijnen
- 1-2 eetlepels oranjebloesemwater
- 8 kippenpootjes (drumsticks)
- 400 gram kipfilet
- 2 eetlepels olijfolie
- 2-3 theelepels koenjit (geelwortel)
- 1 eetlepel ras el hanout
- 1 eetlepel tomatenpuree
- zout, peper
- 1 blikje kikkererwten
- 5 takjes verse koriander
- 300 gram couscous
- SvdR