Vijgen in hartige schotels zijn algemeen bekend, maar dit recept is het overtuigende bewijs dat ze ook in desserts volkomen op hun plaats zijn. Dit is een recept uit het boek Gezond eten met diabetes - Thompson & Govindji.
Ingrediënten
- 450 gram frambozen of bramen
- sap van 2 citroenen
- sap van 1 sinaasappel
- 50 gram basterdsuiker
- 1 glas rode wijn
- 8 stevige verse vijgen
- 3 eetlepels crème de mure (bramenlikeur) of crème de cassis (zwarte-bessenlikeur) (desgewenst)
- 1 eetlepel verse munt, gehakt
- vetarme verse kaas om erbij te serveren
Bereiding
Doe de frambozen of bramen met het citroen- en sinaasappelsap in een keukenmachine en draai tot een gladde massa is verkregen. Druk de massa door een fijne zeef in een pan (niet van aluminium). Gooi de pitjes weg.
Voeg de suiker en de rode wijn aan de vruchtenpuree toe en zet de pan op middelhoog vuur. Breng aan de kook en draai het vuur lager. Schuim eventueel aan het oppervlak verschijnend schuim af. Voeg, wanneer de suiker is opgelost, de vijgen toe en pocheer ze 5 tot 6 minuten, afhankelijk van de rijpheid van de vijgen. Neem de vijgen uit de pan en doe ze over in een glazen kom.
Kook het kookvocht van de vruchten verder in tot er ongeveer 300 ml van over is. Laat afkoelen. Voeg (indien je een van de likeuren gebruikt) de crème de mure of de crème de cassis en de munt toe en giet het mengsel over de vijgen. Dek ze af en zet ze een nacht in de koelkast. Serveer met wat vetarme verse kaas.
Voedingswaarden
- Gezond eten met diabetes