Ik ben te zwaar en ik heb suikerziekte. Welk dieet kan ik volgen? Wat mag ik wel eten en wat absoluut niet?
W. Wagenaar
Freya Zuidervaart, voedingsdeskundige
Als u diabetes heeft, mag u in principe alles eten. Alleen moet u er op letten dat u de koolhydraten of suikers in uw voeding goed verdeeld over de dag. Zorg er daarnaast voor dat u gezond eet volgens de richtlijnen goede voeding. Als diabetespatiënt heeft u namelijk geen of te weinig insuline.
De insuline is eigenlijk een sleutel waarmee de cellen in uw lichaam worden geopend. Hierdoor kan de suiker in de cel afgebroken worden. Heeft u weinig 'sleutels', dan blijft de suiker lang in uw bloed en kan het moeilijk afgebroken worden. Hierdoor krijgt u klachten, zoals vermoeidheid, dorst en wazig zien. Door de suiker over de dag te verdelen, komt het geleidelijker in uw bloed, waardoor het beter afgebroken kan worden.
Vermijd veel suikers
Eet daarnaast geen koek of snoep. Hier zitten ongemerkt heel veel suikers in die snel in uw bloed komen. Uw lichaam heeft daar te weinig insuline voor en de suikers blijven in uw bloed. U krijgt een hyperglycemie en dit kan erg gevaarlijk zijn.
Stem ook goed met de dokter of diabetesverpleegkundige uw insuline gebruik af. Zorg er dus voor dat je regelmatig eet en dat u niet te veel eet. Houd u dan wel aan de richtlijnen goede voeding. Door een gezond voedingspatroon krijgt u namelijk wel alle vitamines en mineralen binnen die u nodig heeft.
Eet drie hoofdmaaltijden per dag en drie kleine gezonde tussendoortjes. Kies altijd voor volkoren en magere soorten. Verdeel de tussendoortjes over de dag en eet minimaal twee stuks fruit verdeeld over de dag. Eet vier boterhammen per dag en kies voor magere belegsoorten, zoals appelstroop, light jam, kipfilet, rookvlees, ham en 20+/30+ smeerkaas. Eet bij de avondmaaltijd minimaal 200 gram groenten, drie aardappelen of opscheplepels volkorenpasta/zilvervliesrijst en 100 gram vlees/kip/vis/vleesvervanger.
Ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel uw vraag aan een expert!