De Chinese keuken biedt een schat aan smaken, maar slechts weinig vet. Dit is een recept uit het boek Gezond eten met diabetes - Thompson & Govindji.
Ingrediënten
- 1 eiwit
- 5 theelepels maïzena
- 2 dubbele kipfilets zonder vel, in smalle reepjes gesneden
- 1⁄2 eetlepel arachideolie
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 2,5 cm verse gember, geschild en geraspt
- mespunt chilivlokken
- 1 eetlepel Chinese zwarte bonen, fijngehakt
- 1 wortel, schuin gesneden
- 1⁄2 rode en 1⁄2 gele paprika, van zaden en zaadlijsten ontdaan en in ruiten gesneden
- 125 ml kippenbouillon
- 1 eetlepel zoutarme, donkere sojasaus
- 2 eetlepels rijstwijnazijn
- snuf suiker
- 75 gram peultjes of sugar snaps
- 4 bosuitjes, schuin
Bereiding
Klop het eiwit met de helft van de maïzena los in een niet-metalen kom. Voeg de kipreepjes toe, dek de kom af met huishoudfolie en zet hem 30 minuten in de koelkast.
Breng 300 ml water in een pan aan de kook. Roer de kipreepjes goed door het beslag en neem ze er met een schuimspaan uit. Neem de pan van het vuur en schep de reepjes in het water. Blijf roeren, om te voorkomen dat ze aan elkaar vast gaan zitten. Zet de pan weer op het vuur en kook nog 11 minuut of tot het kippenvlees net zacht is. Laat de reepjes uitlekken op keukenpapier.
Verhit een wok, doe er de olie in en verdeel deze door de wok rond te draaien. Voeg de knoflook, gember, chilipepers en zwarte bonen toe en roerbak alles 15 seconden. Voeg de wortelschijfjes toe en roerbak nog 1 minuut. Roer er de kip en de paprika door. Giet er, onder voortdurend omscheppen, de bouillon, de sojasaus, de azijn en de suiker bij. Draai het vuur hoger tot de inhoud gaat koken.
Draai het vuur laag, voeg de peultjes of sugar snaps en de bosuitjes toe en laat nog 2 minuten zachtjes stoven. Meng de resterende maïzena met 1 eetlepel water en giet het mengsel, al roerend, in de wok. Kook nog een minuutje tot de saus helder en dikker is geworden.
Serveer het gerecht in Chinese kommen en geef er gestoomde rijst bij.
Voedingswaarden
- Gezond eten met diabetes