Klaar voor digitale radio

Getty Images

Digitale tv is al helemaal ingeburgerd. Maar digitale radio? Veel mensen weten nog niet goed wat DAB+ en internetradio zijn en wat je er allemaal mee kunt doen. Wat zijn de voordelen van digitale radio?

Internationaal wordt hard aan de digitale-radio-weg getimmerd. In een land als Noorwegen bij-voorbeeld is men al grotendeels overgestapt van analoge naar digitale radio. Landelijke FM is daar niet meer te ontvangen. Alleen regionale omroepen mogen nog uitzenden op de FM-band. De kans is groot dat dit in de toekomst ook zal gebeuren in Nederland. 

Behalve een heel goede geluids-kwaliteit biedt digitale radio nog meer voordelen. Een belangrijke is dat DAB+, de digitale opvolger van FM, bijna overal in Nederland te beluisteren is. De dekkingsgraad van rond de 97 procent zorgt dat meer mensen digitale radio goed kunnen ontvangen dan de traditionele FM en AM. 

Een voordeel van DAB+ in de auto is dat je tijdens het rijden niet meer naar een betere golflengte hoeft te schakelen als het signaal wegvalt. Waar je ook rijdt, het signaal van je station blijft met digitale radio altijd goed zonder dat je er iets voor hoeft te doen. Op FM-radio moeten zenders door de beperkte bandbreedte altijd knokken voor een plekje. 

Bij digitale radio worden de uitzendingen van verschillende stations in een pakketje samengebundeld verzonden. Daardoor is er meer ruimte en dat betekent in de praktijk dat er veel meer zenders beschikbaar zijn op DAB+. Denk aan de publieke omroep, maar ook alle beschikbare regionale en commerciële stations in Nederland. 

Daarnaast is er ook ruimte voor allerlei themazenders, zoals stations die een bepaalde tijd van het jaar alleen kerstmuziek laten horen. Ook biedt DAB+ extra ruimte voor het verzenden van handige informatie, bijvoorbeeld over artiesten en muzieknummers, of verkeersinfo. Je hoeft ook niet langer de golflengte van een station te onthouden en/of op te zoeken. Bij digitale radio zoek je gewoon op de naam van de zender.

Wat heb je nodig? 

DAB+ gebruikt een heel eigen techniek voor het verzenden en ontvangen van informatie. Dat houdt in dat je ook een speciale radio nodig hebt om DAB+ te beluisteren. Met een FM- of een DAB-radio (DAB+ is de verbeterde versie van DAB, dat al in 1981 werd ontwikkeld) lukt dat niet. Gelukkig zijn er tegenwoordig honderden DAB+ toestellen te koop van diverse fabrikanten. Je vindt ze in allerlei soorten en maten en verschillende prijsklassen. Van een kleine draagbare radio tot een complete homeset waarmee je door het hele huis radio afspeelt. 

Alle DAB+ radio’s zijn voorzien van een autoscan-functie. Daarmee zoek je in één keer automatisch alle beschikbare zenders op, net zoals je dat doet bij moderne digitale tv’s. Sommige DAB+ radio’s hebben zelfs de mogelijkheid om een radio-uitzending te pauzeren en op te nemen zodat je het programma later verder kunt beluisteren. Wil je naast digitale radio ook nog FM ontvangen? Bijvoorbeeld omdat je je radio meeneemt naar een land waar DAB+ nog niet zover ontwikkeld is? Let dan op een FM-aanduiding op de DAB+ radio die je koopt.

Podcasts

Een nadeel van radio luisteren is dat je gewoonlijk vastzit aan de tijden waarop de programma’s worden uitgezonden. Als er een informatieve uitzending laat op de avond is en je moet weer vroeg op, heb je pech.

Gelukkig zijn er podcasts. Het woord ‘podcast’ is een samentrekking van de woorden ‘broadcast’ en ‘iPod’. Broadcast is Engels voor uitzending en een iPod is de kleine, digitale muziekspeler van Apple. 

Een podcast is eigenlijk gewoon een radio-uitzending, maar dan in de vorm van een audiobestand dat beschikbaar is gesteld. Dat betekent dat je de podcast, net als een video op YouTube, kunt afspelen waar en wanneer je maar wilt. 

Ook handig is dat je je op een podcastkanaal kunt abonneren: bijvoorbeeld op een serie over mindfulness. Iedere keer als er een nieuwe podcast in de serie verschijnt, ontvang je hiervan automatisch bericht. Om de podcasts te beluisteren, gebruik je een app of website die speciaal gericht is op het afspelen van podcasts.

Een goede ontvangst

Hoewel DAB+ oorspronkelijk is gemaakt voor ontvangst buitenshuis, zoals in de auto, zijn de zenders inmiddels zo krachtig dat ook op de meeste plaatsen in huis de ontvangst goed is. Toch kunnen er soms nog wel tijdelijke storingen voorkomen door bepaalde weersomstandigheden (bijvoorbeeld een dichte mist). Hier is helaas nog weinig aan te doen.

Andere storingen worden veroorzaakt door dikke muren in huis of in de auto door een verkeerd geplaatste antenne. DAB+ radio’s voor thuis hebben een ingebouwde antenne. Meestal ontvangt die goed genoeg, maar soms zijn er toch problemen. In zo’n geval is het verstandig eerst een autoscan uit te voeren, zodat de zenders opnieuw worden opgezocht en ingesteld. 

Er wordt weleens wat geschoven met en gesleuteld aan de zenders, zodat een vooringesteld station opeens geen signaal meer geeft. Als de autoscan niet werkt, probeer dan je radio uit op een aantal verschillende plekken in huis en eventueel ook buiten. Je hoort dan al snel of de plek of de radio het probleem is. Als de plek de problemen geeft, kun je dat eventueel oplossen met een losse DAB+ antenne voor binnen of buiten. Je moet er dan wel op letten of je radio een connectie heeft voor een losse antenne.

In de auto is het meestal een antenne van slechte kwaliteit op de verkeerde plek die voor storingen zorgt. Denk bijvoorbeeld aan een goedkope folieantenne tegen de binnenkant van het raam. De beste keuze is een spriet- of een haaienvin-antenne aan de buitenkant van je auto. Vergeet trouwens niet dat, net als bij FM, digitale zenders maar tot een beperkte afstand buiten de Nederlandse grens te ontvangen zijn. Dat is en blijft de belangrijkste reden voor slechte ontvangst op vakantie.

Internetradio

Een andere vorm van digitale radio is internet- of webradio. Waar DAB+ via de ether gaat, ontvang je web-radio via je je internetverbinding. Dat kan je thuisnetwerk zijn, maar ook wifi of 3G/4G. Internetradio heeft een aantal grote voordelen: de ontvangst is altijd goed en je kunt tienduizenden radio-stations van over de hele wereld beluisteren. Het maakt daarbij niet uit waar je bent, zolang je maar internet hebt. 

Waar je voor DAB+ een speciale radio moet gebruiken, kun je bij internetradio al toe met een pc, tablet of smartphone. Je hebt dan nog wel een internetradio-app nodig. Dit soort apps zijn vaak (met wat beperkingen) gratis. Voor volledige toegang zonder reclame betaal je een klein bedrag. Een andere optie: websites die internetradio aanbieden.

Er zijn ook radio’s waarmee je internetradio kunt ontvangen. Die hebben een betere speaker dan je smartphone en/of tablet en bieden functies die specifiek gericht zijn op het beluisteren van webradio. De beste keuze als je digitale radio zo breed mogelijk wilt beluisteren zijn de zogenaamde hybride radio’s. Handig: hiermee ontvang je DAB+ én internetradio. 

Populaire DAB+ radio’s

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine