Hoe gezond is hibiscus?

Eetbare bloem vol antioxidanten

Getty Images

Hibiscusthee, hibiscussiroop, frisdrank met hibiscus: grote kans dat je dat al eens gedronken hebt of op zijn minst hebt zien staan in de supermarkt of bij een drogist. En er is nog meer met hibiscus: chocolade, vruchtensap en zelfs chips. Al deze producten bevatten (extracten van) de hibiscusbloem, om precies te zijn de hibiscus roselle.

Wellicht ken je de hibiscus vooral als tuinplant of kamerplant. Struiken met mooie gekleurde bloemen met een kenmerkende donkergekleurde kelk. Er bestaan over de hele wereld wel 200 verschillende soorten hibiscus. De meeste groeien in tropische gebieden maar er zijn soorten die ook gedijen in ons Nederlandse klimaat en die kom je tegen in tuinen. De hibiscusplant hoort bij de kaasjeskruidfamilie die nog veel omvangrijker is. Kaasjeskruid groeit overigens talrijk in Nederlandse bermen en op grasland. Een specifieke soort hibiscus: de hibiscus roselle wordt wel als groente gebruikt en verwerkt in thee, dranken en andere voedingsmiddelen.

Hibiscus roselle

De hibiscus roselle groeit met name in Azië en Afrika en ook veel in Mexico. De plant geeft witgele bloemen met een donkerrode kern bij de kelk. Juist de bloemkelken worden gebruikt om voedsel te kleuren en de gehele bloemen worden gedroogd verwerkt in dranken of verkocht als thee. Ook wordt de kleurstof er als extract uitgehaald en verhandeld. De hibiscusbloemen geven een licht zure smaak en hebben een bloemig aroma. Het blad van de hibiscus roselle plant is overigens ook eetbaar. Het is een traditionele smaakmaker in Senegalese gerechten. Het lijkt een kruidige variant op spinazie.

Eetbare bloemen

Kunnen we wel bloemen eten? We zijn het over het algemeen niet zo gewend, terwijl heel veel soorten bloemen echt eetbaar zijn. We zijn de kennis een beetje kwijtgeraakt over wat er uit de natuur eetbaar is. Maar paardenbloemen, akkerwinde, courgettebloemen, kamperfoelie… het zijn net als de hibiscus roselle eetbare bloemen. Je eet er meestal niet heel veel van, maar ze geven net een lekker smaakaccent en heel veel vrolijkheid aan een gerecht. Leuk om je eens in te verdiepen.

Is hibiscus gezond?

Hibiscus wordt dus gegeten en ook al sinds mensenheugenis gebruikt als natuurlijk medicijn bij verschillende aandoeningen. Zo zou het onder andere helpen bij koorts, hoesten, hoge bloeddruk, blaasontstekingen en een verhoogd cholesterol. Kijkt men naar wat er dan precies in de hibiscus zit, dan valt het hoge gehalte aan antioxidanten op. Hibiscus bevat met name de zogenoemde fytosterolen, vooral in de vorm van anthocyanen. Dit zijn een soort natuurlijke kleurstoffen met inhoud. Want deze anthocyanen kunnen net als andere antioxidanten het lichaam beschermen tegen de negatieve inwerking van vrije radicalen waar het lichaam voortdurende aan blootgesteld wordt. Vrije radicalen worden op hun beurt in verband gebracht met het ontstaan van ziekten als kanker en hart- en vaatziekten. Wetenschappelijk onderzoek naar de werking van hibiscus is er ook gedaan. Helaas is het grootste deel van deze onderzoeken met dieren gedaan en nog maar nauwelijks bij mensen. Uitkomsten bij dieren zijn niet een op een te vertalen naar mensen. Maar toch trekken wetenschappers al voorzichtige conclusies dat hibiscus een rol zou kunnen hebben in het bestrijden van vrije radicalen.

Hoeveel hibiscus?

Door hibiscusthee te drinken of hibiscus op een andere manier aan de voeding toe te voegen, verhoog je dus het gehalte aan antioxidanten in je voeding. Een optimale dosis is niet bekend en het is vaak ook onduidelijk hoeveel hibiscus er werkelijk in een product zit. Hoeveelheden worden niet vermeld op verpakkingen. Ook is niet duidelijk of er een bovengrens is voor de hoeveelheid hibiscus die nog goed voor je is. Overdrijf er in elk geval niet mee. En je kunt je afvragen of met hibiscus verrijkte producten als chocolade, frisdranken en siropen wel zoveel goeds doen voor je lichaam. Bovendien hoeveel antioxidanten voegen ze werkelijk toe aan je voeding? Vaak gaat het maar om een vleugje hibiscus. Overigens zijn er een heleboel andere producten die antioxidanten bevatten: denk aan groente, fruit en kruiden. Voor je dagelijkse portie heb je dus niet perse hibiscus nodig.

Auteur 
Bron 
  • ScienceDirect