Zo komt u in aanmerking voor hulp uit het Tijdelijk Noodfonds Energie

Tijdelijk Noodfonds Energie met 56,3 miljoen euro weer open

Eurobiljes wordt vastgehouden door mensenhand, energiemast op de achtergrond
Getty Images

Heeft u moeite met het betalen van uw hoge energierekening? Mensen met een kleine beurs kunnen deze week opnieuw steun vragen van het Tijdelijk Noodfonds Energie. Er is 56,3 miljoen euro beschikbaar. Hier leest u hoe u in aanmerking komt.

1. Wat is het Tijdelijk Noodfonds Energie?

Het Tijdelijk Noodfonds Energie is opgericht in 2023 door de overheid en energieleveranciers, toen de gasprijs plotseling de pan uit rees. Het is bedoeld om mensen te helpen die moeite hebben rond te komen. Huishoudens die nu in aanmerking komen, krijgen tot zes maanden lang een deel van hun energierekening vergoed. Dat bedrag kan oplopen tot maandelijks honderden euro’s.

Het geld krijgt u niet zelf uitgekeerd: het gaat direct naar de energieleverancier, en de kosten per maand gaan omlaag. Het fonds vult aan wat u tekortkomt om uw energierekening te betalen. 

2. Waarom is dit fonds nog steeds actief?

Dit fonds is bedoeld om mensen uit de brand te helpen die de kosten echt niet meer kunnen opbrengen. De energieprijzen blijken nog steeds hoog, terwijl de inflatie doorstijgt. Vooral mensen met een variabel contract of een matig geïsoleerd huis raken hierdoor in de problemen. De Staat heeft inmiddels de steun via het prijsplafond met maximumtarieven geschrapt. Ook het vastrecht is duurder geworden. 

3. Komt u ervoor in aanmerking?

Het fonds is opgericht voor mensen die maandelijks 8% tot 10% van hun netto-inkomen kwijt zijn aan gas en stroom. De inkomensgrens ligt op 200% van het sociaal minimum: een maximum van 3.200 euro netto per maand voor een gezin en 1.770 euro voor een alleenstaande. U moet een energiecontract hebben op uw eigen naam en in Nederland wonen. Toeslagen en schulden tellen niet mee in de berekening. Ook mensen uit huishoudens met een blokaansluiting kunnen zich vanaf nu aanmelden.

Bankbiljet in het stopcontact
Getty Images

4. Ik kreeg vorig jaar steun, kan ik weer meedoen?

Jazeker, maar u moet wel een nieuwe aanvraag indienen. Voldoet u nog steeds aan de voorwaarden, dan maakt u ook dit jaar weer kans. De beoordeling gebeurt op basis van uw huidige inkomen en energiekosten. Nieuwe situaties – bijvoorbeeld pensionering of een nieuwe partner – worden dan ook meegenomen.

Komt u er zelf niet uit, dan biedt het fonds hulp. Vorig jaar werd het fonds in korte tijd overspoeld met aanvragen. Toen maakten 165.000 huishoudens er gebruik van. Ook dit jaar is de verwachting dat het geld snel verdeeld is. Wie hulp nodig heeft, moet er dus snel bij zijn >>

5. Wat kan ik zelf doen om te besparen op energie?

  • Zorg ervoor dat u de warmte binnen houdt. Dit kunt u doen door bijvoorbeeld een brievenbusborstel of tochtstrips te gebruiken. Zo voorkomt u dat u onnodig aan het stoken bent.
  • Zet geen bank voor de verwarming. Deze houdt de warmte tegen die anders goed verspreid zou worden door de ruimte.
  • Wie warme voeten heeft, merkt het nauwelijks als de thermostaat een graadje lager staat. Dat scheelt al snel 6% in de stookkosten. Beknibbel dus niet op een paar warme sokken of behaaglijke pantoffels.
  • Zet u apparaten uit als u ze niet gebruikt, verwarm alleen de kamers waar u veel bent. Was op 30 of 40 graden, droog de was aan de lijn en niet in de droger, gebruik ledlampen, die veel minder stroom verbruiken dan halogeen en douche korter.

Bron: Telegraaf

Auteur